Tankevækkende breve fra skyttegraven

Tidløse breve og en dyb forbindelse mellem historie og musik

“Når den sidste krøbling har udåndet og der ikke andet end kvinder, oldinge og spædbørn tilbage, så vil jorden rejse sig frodig grøn, og sommer og vinter vil gå til de evige; fred vil der komme over alle sjæle, og så vil det sig, at der dog kunde komme noget godt ud deraf”.

Kresten Andresen, 22. november 1914

I 1914 måtte den 23-årige Kresten Andresen ligesom andre dansksindede fra Nordslesvig trække i tysk uniform og drage afsted. Verden var i krig, og fra fronten skrev Kresten breve hjem til sin familie. Brev om afsavn, om krigslede, men også førstehåndsindtryk fra krigshandlinger og det helvede, han og de øvrige soldater gennemlevede i skyttegravene på Vestfronten. Brevene rummer skarpe refleksioner, om hvad det vil sige at være ung og have håb og drømme for fremtiden. Kresten troede som de fleste andre, han ville være hjemme igen til jul; i stedet kom krigen til at vare fire år og koste millioner af unge mænd livet. Kresten selv omkom i slaget ved Somme i 1916.

Lars Malm, kendt fra bandet Nordstrøm, havde gennem flere år kendt til Kre­sten Andresens breve gennem sit arbejde som historielærer i gymnasiet. Kunne man lade sig inspirere af de historiske kilder og det guld, som historien rummer, i et musikalsk projekt? Malm havde ikke kombineret historien og musikken før, men fornemmede, at musik kunne være en god måde at komme under huden på- og engagere lytteren følelsesmæssigt i historien. 

I foråret udkom albummet “Menneske igen”, hvor Lars Malm fortolker Kresten Andresens breve, og nu kommer Malm til Ishøj, hvor han fremfører sangene i Vejleå Kirke. Samtidig kan du høre uddrag af Krestens breve, læst op af Thomas Tiedje fra Kulturium Bibliotek. Det er tankevækkende og tidløse breve, der i sin poesi hæver sig højt over skyttegravens inferno af støj, død og fornedrelse og fortæller evigtgyldige sandheder om menneskelig eksistens.


Reserver din gratis billet til arrangementet Breve fra skyttegraven


Er du interesseret i historie og 1. Verdenskrig, så tilmeld dig vores nye læseklub 

13.09.23