Hvor findes den dør der fører ud af den attende november?

Forestil dig, at du bliver fanget i en dag, at for eksempel d. 18. november gentager sig igen og igen, og at du er den eneste, der oplever det sådan? Det lyder skræmmende ikke? 

Måske har du set filmen Groundhog Day (En ny dag truer) med Bill Murray, hvor hovedpersonen er fanget i et time-loop. En forfærdelig tanke. Pludselig er det højeste ønske at tiden bare vil gå, helt modsat det vi altid klager over at den gør, nemlig at den går alt for hurtigt. 

Det og meget andet har forfatter Solvej Balle skrevet om i sine tre seneste romaner. Solvej Balle var en af de helt store forfatternavne i 1990’erne, men så forsvandt hun ligesom ud af det litterære stjernekort. Så gik der 33 år og sidste år udkom hun med første del af en septologi – en roman i syv bind - der hedder Om udregning af rumfang.

Om udregning af rumfang

Ægteparret Tara og Tom oplever pludselig at den attende november gentager sig den nittende, den tyvende, den enogtyvende november!  Altså det vil sige, Tom oplever dagen som spritny hverdag, Tara derimod indser, at Tom og alle andre ikke har samme fornemmelse af at tiden er gået i opløsning. Så hun begiver sig ud på en stilfærdig, men også foruroligende rejse for at komme ud af den endeløse forudsigelige trædemølle.

Heldigvis er der håb i bind to og tre, efter 368 dage opdager Tara at hun ikke er alene, der er andre med samme tidsfornemmelse. Men hvad kan de gøre?  Og samtidig savner hun sin mand, som jo ikke evner at være med hende i en fremadskridende tid, men blot her og nu. Tara forsøger at skabe sin egen tid ved at rejse rundt i verden for at skabe årstider, når det er vinter, rejser hun nordpå og om sommeren sydpå. 

Solvej Balle er til dig der elsker det fabulerende, reflekterende og nyskabende og til dig der elsker et poetisk sprog. En filosofisk og smuk, men også en uhyggelig serie, Solvej Balle ser dog ud til at have masser af tid, bind fire er lige om hjørnet ..eller er den?

Nordisk Råds litteraturpris 2022

Solvej Balle modtog den præstigefyldte Nordisk Råds Litteraturpris 2022 for sin Om udregning af rumfangs tre første bind. Juryen motiverede bl.a. værkerne med følgende… ” Solvej Balle lader således læseren genopleve tiden, ikke mindst samtiden, og dens indbyrdes konkurrerende perspektiver på temaer som vækst, aktivisme og køn. Via værket fornemmer vi, at vores samtid er et fælles anliggende, selvom vi til tider måske lever i hver vores ”boble”.

Vil du vide mere om Solvej Balle, så kan du læse forfatterportrættet .