Vildmarksmænd og ultrakvinder

Livet udenfor de vante rammer

Der har til alle tider været vildmarksmænd. I tidernes morgen var mænd pr. definition i vildmarken for at jage og overleve. Senere fik vi den ensomme cowboy, the lonely rider, som måske kunne redde skæbner og kastanjer ud af ilden, men som i sidste ende foretrak et liv i ensomhed og på farten. Om det var naturen der drog ham, trangen til frihed og uafhængighed af civilisationens- og familiens lænker, en flugt fra traumer og sorger eller trangen til at finde sig selv, så er historien rig på denne arketype: manden der søger ud, rejser væk, ud i vildmarken og ind i skoven. 

Med tiden har mændene fået selskab af kvinder. De er også alene i vildmarken eller kaster sig ud i strabadserende udfordringer. Et fællestræk for både mænd og kvinder er trangen til at mærke livet mere intenst og ægte end det lader sig gøre i vores regelrette, strømlinede og til tider monotone tilværelse. Længslen mod det uvante og det udfordrende, får mennesker til at kaste sig ud i kortere eller længere livsomvæltende projekter, der for andre kan virke grænseoverskridende og abnorme. 

Her følger tre anbefalinger om mennesker der alle valgte at udfordre og erfare livet udenfor vante rammer: 

Rane Willerslev: Ekspeditioner 

Vil du tæt på de sibiriske naturfolk, men også døden, hvad enten det er pelsmafiaen, kulde, sult eller bjørne? Så tag med Rane Willerslev på ekspedition til den sibiriske tundra, hvor han rejste fra 1991 til 2006. I 2006 blev han efter eget udsagn mæt af Sibirien og kastede sig derefter over feltstudier af Ik-folket i det nordøstlige Uganda. Sammen med sin kollega Lotte Meinert, agter Willerslev at undersøge påstanden om, at dette afrikanske folk skulle være gement og grådigt, men møder et folk, der er gæstfrit og helt forskellig fra tidligere beskrivelser. Rane Willerslev er professor i socialantropologi og i dag direktør for Nationalmuseet. 
 

Mette Birk Jensen: Ultrakvinderne   

Da jeg var en smule yngre, løb jeg aktivt og nåede et enkelt marathonløb, så jeg ved, at den distance kræver udholdenhed og styrke. Men for Mette Birk Jensen stoppede det ikke her - hun begyndte at løbe ultraløb; lange distancer på min. 50 km., som foregår i al slags vejr, i alt slags terræn. I “Ultrakvinderne” beretter hun, hvordan hun skridt for skridt tog på opdagelsesrejse i løbets fascinerende verden. Undervejs mødte hun nogle af verdens sejeste ultrakvinder, dykkede ned i den seneste forskning og erfarede på egen krop, hvor stor en gevinst der kan være ved at løbe – og blive ved. En stærk inspiration til alle, som drømmer om ikke blot at begynde at løbe eller at blive bedre, men også om at tro på sig selv og vove lidt mere. 
 

Henry David Thoreau: Walden - livet i skovene 

Vi slutter med en amerikansk klassiker, som har stået fadder til mangen en vildmarksdrøm og nutidens natursyn: d. 4. juli, 1845 på 69-årsdagen for USA’s uafhængighedserklæring, bosatte Thoreau sig i et år i en selvbygget hytte på bredden af skovsøen Walden Pond i Massachusetts. Væk fra det civiliserede, forstyrrede og forstyrrende byliv søger han indsigt i livets fundament, han mener kun naturen kan give. Som et kendt citat lyder: 

“Jeg flyttede ud i skovene fordi jeg gerne ville leve bevidst, befatte mig udelukkende med livets grundlæggende kendsgerninger og se om jeg ikke kunne lære hvad det havde at lære mig, så jeg ikke når min død nærmede sig skulle opdage at jeg ikke havde levet.” 


Thomas fortæller mere om månedens tema til efterårets første litterære inspirationscafé i september:

Læs mere om arrangementet Litteraturbingo - vildmarksmænd og ultrakvinder