Hvem var hun, Kamma Rahbek?

Sidste sommer slentrede jeg en tur rundt på Frederiksberg og havnede i, hvad der skulle vise sig at være, Kammas Rahbek have ved Bakkehuset. Den fineste og mest romantiske have, fuld af stokroser, græsser, akelejer og slyngroser. Et helt vidunderligt og fredfyldt sted. Godt gemt af vejen bag Carlsbergs nybyggeri.

På vej hjem gik jeg forbi et antikvariat, og i en rodekasse faldt jeg over den her helt vidunderlige og godt frønnede bog med Kamma Rahbeks profil på forsiden. Det viste sig at være en beskrivelse af silhuetten som fænomen, skrevet i anledning af ”Berlingske Tidendes Silhuet-udstilling 1931”. 

Jeg tror ikke på tilfældigheder. Jeg tror, at der er en mening med, at ting sker og Kamma, ja hun ville mig noget den sommerdag. Hun gjorde mig nysgerrig på at undersøge, hvem kvinden med de grønne fingre og det åbenlyst store sociale talent var.
Kamma Rahbek, født Karen Margrethe (født Heger, 19. oktober 1775 i København – 21. januar 1829 på Frederiksberg), var i sandhed en salonværtinde. Hun var dygtig og veluddannet (på et tidspunkt havde hun en ung Bertel Thorvaldsen som tegnelærer). Hun talte adskillige sprog; tysk, fransk, spansk, latin, græsk og ltin. Tilmed engelsk, som var atypisk for perioden. Hun interesserede sig for astronomi, musik, botanik, æskemageri og skønlitteratur.

Hvem var hun, Kamma Rahbek? Den intelligente og passionerede kvinde der, med sin mand K.L. Rahbeck, boede i Bakkehuset på Frederiksberg fra 1802-1830. Et hus der var samlingspunkt for samtaler om kunst, litteratur, filosofi og videnskab og Guldalderens kulturelite som H.C. Andersen, Adam Oehlenschläger, H.C. Ørsted og flere har haft sin gang i hjemmet.

Hun var i sandhed passioneret, og en kvinde jeg gerne ville have haft mulighed for at møde. Men hun færdedes på Bakkehuset på Frederiksberg for mange år siden, så det er jo desværre ikke en mulighed.

Tirsdag den 28. august 2018 tager biblioteksklubben Salonens på tur til Bakkehuset  og får en rundvisning i hendes smukke hjem og vidunderlige have. Arrangementet er udsolgt, men jeg lover at fortælle lidt om hvad vi finder.

07.08.18