Da fire lads fra Liverpool ændrede historien

I år er det 55 år siden, at fire britiske knægte med grydehår, catchy vokaler og akkorder, og sanglinjer som “She loves you, yeah yeah yeah” tog verden med storm og forandrede den moderne musikhistorie. Beatles-entusiast Per Wium fortæller historien i Salonen d. 29. maj.

Vidste du, at nogle af Beatles’ første koncerter var som backingband for en stripper? At folk grinede af deres læderjakker på natklubben i Hamburg, hvor de spillede i starten af deres karriere? At Frank Sinatra blev fan af bandet efter de optrådte i USA? Eller at den beatlemania, der hurtigt bredte sig med bandets perlerække af tophits og tusindvis af hvinende teenagepiger, resulterede i merchandise som insektpulver og talkum? 

Historierne om The Beatles er talrige, og for generationer er bandet enten soundtracket til ungdommen eller del af den musikalske dannelse. Min egen far festede natten lang til non stop-afspilning af “Sgt. Pepper”, da en kammerat tog den nye skive med hjem på kollegiet i 1967, og jeg hørte den sammen med mange andre Beatles-album da jeg var barn. For Beatles var ikke bare fire pæne drenge fra Merceyside. Deres lyd blev indbegrebet af 60’erne, og som den ændrede sig i takt med tidens tegn, inkorporerede den elementer af kammermusik, kabaret, jazz og østens musikalske mystik. John Lennon og Paul McCartney var makkerparret bag de musikalske genistreger, men også George Harrison og Ringo Starr bidrog til ørehængere og evergreens, som vi alle kan nynne med på den dag i dag, ligesom Beatles’ toner kan spores i nutidens musik.

Onsdag d. 29. maj 2018 kan du i Biblioteksklubben Salonen høre historien om de første begivenhedsrige år da The Beatles slog igennem, når Beatles-entusiasten Per Wium lægger vejen forbi til snak og musik-eksemplar. Per Wium er musikjournalist, musiker og foredragsholder, og spiller selv i The Big Band Sound of the Beatles og The Beatrio, og så har han en fortid i en række danske bands og DR’s musikafdeling. Som altid tilmelder du dig på mail til: salonen@ishoj.dk

The Beatles til ørerne 

Fire lads fra Liverpool
14.05.18