Ligestilling mellem kønnene - verdensmål 5

Det går langsomt fremad for ligestillingen i verden

Hvad går verdensmål 5 ud på?

Vi har fået færre barnebrude og flere kvinder i parlamenter, så der er langsom fremgang for ligestillingen i verden.
Halvdelen af jordens befolkning er kvinder, men det er ikke altid, at de kan deltage på lige fod i samfundet og bestemme over egen krop og egne liv. Det skal det femte Verdensmål ændre på. 

Målet sigter mod, at kvinder og piger skal have samme muligheder og rettigheder som mænd, og at al kønsbaseret vold skal stoppe inden 2030. 
Selvom det er store ord, så går udviklingen stille og roligt fremad på flere områder. Eksempelvis kommer der langsomt flere kvinder i verdens parlamenter, og i de seneste ti år er andelen af børneægteskaber i verden faldet med 15 procent. 
I dag er det ikke længere hver fjerde pige, der bliver gift, før hun fylder 18 år, men ’kun’ hver femte. 
Så der er fremskridt, men vi er ikke i nærheden af at være færdige med ligestillingen.


Hvad kan du selv gøre?

Ud over at donere midler til de organisationer i Danmark der arbejder med ligestilling, kan du f.eks. blive ligestillingsambassadør hos KVINFO. Som ligestillingsambassadør bliver du klædt på med den nyeste kønsforskning og viden, så du har mulighed for at tage del i arbejdet for ligestilling. 

Hos Foreningen Far kan du blive frivillig. Som frivillig hos Foreningen Far bliver du uddannet af erfarne frivillige og deltager i deres uddannelsesprogram. Du får som færdig rådgiver adgang til kurser inden for personlig udvikling, case-træning, krisepsykologi, frivilligt arbejde samt lederkurser efter behov. 

Men mindre kan også gøre det.
F.eks. kan du vise dine børn, at ligestilling starter derhjemme. Du kan også tilmelde dig en mentorordning og hjælpe en kvinde med at opbygge hendes karriere inden for dit felt, du kan tale med din arbejdsgiver om fleksibilitet og balance mellem arbejde og fritid, og hvis du er mand, så tal med din arbejdsgiver om barsel og hold fast i dine rettigheder. Endelig, så sig fra når medier eller andre instanser portrætterer kvinder som mindreværdige, mindre intelligente eller inkompetente sammenlignet med mænd.

Du kan læse meget mere om verdensmål 5 på Verdens Bedste Nyheders hjemmeside
 

10.03.23