Tænk sig, det kan jeg godt forstå

08.01.20
Ikke alt hvad der synes svært, er det. Og hvis du – som jeg – er til quick fixes, så er ’Tænkepauser’ fra Aarhus Universitetsforlag lige det, der skal til.

Tænkepauser - de er hurtigt læst, og formidler både seriøse og alvorlige emner på en lettilgængelig facon
Det første jeg gør, når jeg sætter mig ombord i et fly (ud over at sende en undskyldende tanke til miljøet, selvfølgelig), er at stikke min hånd ned i håndbagagen og trække en ’Tænkepause’ frem. Det er en vane, jeg har tillagt mig gennem årene. Og den har fået mig sikkert til både Beijing, Amsterdam og Krakow.

Det specielle ved ’Tænkepauser’ er nemlig, at du på cirka en time kan få indblik i et helt forskningsfelt. Og på den måde blive klogere på alt fra sorg til smag. Du kan med andre ord rejse ind i et helt nyt univers, hvad enten du sidder hjemme i sofaen eller tager toget til Aarhus – eller flyver på ferie. På blot en time.

Som forlaget selv skriver :”Tænkepauser er små bøger med store tanker. På kun 60 sider formidler forskere fra Aarhus Universitet deres viden om netop det, de ved mest om. Tag en pause og bliv klogere på alt fra tro, håb og kærlighed til myrer, monstre og skurke.   
I september 2012 udkom den første Tænkepause. Siden da har forlaget udgivet 10 Tænkepauser om året.”

Om myrer og meget andet
Jeg har gennem tiden læst mange Tænkepauser, og er altid blevet klogere på et emne. Det sjove er, at du ikke altid får præcis det, du regnede med. For eksempel kan en bog om myrer måske synes kedelig, og få én til at tænke: ”Hvad filan kan jeg dog lære om myrer, der skulle gøre det interessant at bruge nogle timer på det?”. 

Men så læste jeg bag på bogen ’Myrer’ af Hans Joachim Offenberg og ved nu, at myrer ”er berygtede for deres flid og erobringstrang. De har husdyr, kemiske våben og avanceret landbrug. Menneskene? Nej, myrerne! Joachim Offenberg, forsker ved Aarhus Universitet, beretter om det småkryb, som end ikke hans barske onkel Preben - der forsøgte at brænde dem i helvedes flammer. kan få bugt med. Ifølge Preben fortjener de ilden! Især når de kannibaliserer, tager slaver og undergraver vores terrasser. Men vi burde dog i stedet domesticere dem og dermed samarbejde med ¼ af verdens animalske biomasse. ”

Tænkepauser: Brug pæren - tænk dig til en pause
Her på Kulturium Ishøj Bibliotek er vi blevet så begejstrede for Tænkepauser, at vi har taget initiativ til en lille læseklub. Planen er, at vi mødes fire mandag formiddage i løbet af foråret og taler om en Tænkepause-bog. Bøgerne har vi udvalgt på forhånd: om Myrer, om Sorg, om Jesus og om Smag.  

Det koster 60 kr. at deltage i forløbet, som dækker teaterbillet til Tænkepauser LIVE! på Nørrebro Teater (Normalpris 160 kr.). Du får de fire Tænkepausebøger udleveret, når du har fået besked om, at du har fået en plads. 

Læs mere her

Tilmelding til amunt@ishoj.dk.
Så hop på med på tankevognen. Der er også kaffe 

PS: Vi har selvfølgelig bøgerne i alle tænkelige formater.

Materialer