Med andres ord

DR og bibliotekerne går sammen om de store

Sammen med DR tryktester bibliotekerne de store litterære klassikere. 
Det sker i en fælles kampagne i efteråret, hvor bibliotekerne i samspil med en række litteraturprogrammer på DR vil byde publikum på ”klassikere på glas”, klassikere omsat til naturvandringer, bogbar og meget mere. 

I de kommende fem uger dykker danske biblioteker sammen med DR ned i det skatkammer af litterære værker, som tiden ikke har kunnet viske ud. Det sker under den fælles titel ‘Med andres ord’, hvor bl.a. litterære citater fører os ind i værkerne.
Hos DR kan man fx opleve seks nye programmer af ‘Øgendahl og de store forfattere’ og den digitale feature Bøgernes danmarkskort, hvor man kan gå på opdagelse i litteraturen på dr.dk. 
Imens giver bibliotekerne klassikeren nyt liv i form af fx. naturvandringer og slam-battles, og en all-time kåring af danskernes favoritbogcitat.

Livet med andre(s) ord 
Mange af bibliotekernes udstillinger og aktiviteter vil desuden spejle de satsninger, DR lancerer ifm temaet ‘Med andres ord’.
Et af de store initiativer bliver her et gensyn med ‘Øgendahl og de store forfattere’ i seks nye udsendelser, der gennem en række fiktionelle møder mellem komikeren Mick Øgendahl og store, afdøde forfattere, giver nye og uventede vinkler på deres forfatterskaber og liv.   
’Hvis man til tider kæmper med at forstå sig selv eller mennesker omkring en, eller bare er på jagt efter oplevelser, håber vi, at der er noget at hente i dette tema. Vi vil gerne vise, at litteraturen kan sætte ord på følelser, relationer, steder, minder, drømme og fantasier. Og måske også bedre end man selv er i stand til. Det er et tilbud om at forstå livet med andres ord,’ siger Nikolaj Vitting Hermann, Tværgående redaktør i DR Medier, og uddyber: ’Temaet har særligt fokus på litterære citater, for vi vil gerne springe direkte ind i en følelse eller oplevelse fra værket, man kan relatere til uden først at skulle igennem en forside, titel eller forfatternavn, der måske ikke umiddelbart vækker så meget genklang i eget liv.’

Hele Danmarks yndlingscitat
’Livet er en dejlig gave. Jorden er en herlig jord. Der er øller i min mave. Der står krokus på mit bord (Halfdan R.).

En tredje strofe i efterårets litteraturtema er samarbejdet med Danmarks Biblioteksforening om nominering og kåring af danskernes yndlingscitat. Det sker i forbindelse med foreningens årlige biblioteksuge, der sætter fokus på bibliotekets rolle for dig, mig og samfundet.
Forslag kan indstilles via postkort, der fås på bibliotekerne eller via hjemmesiden yndlingscitat.dk. Sidste frist for indsendelse er fredag den 30. august kl 11.00, hvorefter den samlede beholdning af danskernes forslag går forbi et større dommerpanel. Det vindende citat kåres kort herefter og optrykkes på en række deluxe-postkort, der kan rekvireres via de danske biblioteker.


Temasamarbejdet er en koordineret indsats, der faciliteres af Danmarks seks Centralbiblioteker: Gentofte, Herning, Odense, Roskilde, Vejle og Aalborg. I alt deltager 56 biblioteker i dette års tema om klassikerne.