Stærke kvinder i litteraturhistorien

I anledningen af kvindernes internationale kampdag hylder vi nogle af de stærke kvinder i (litteratur)historien.

Den 8. marts er det kvindernes internationale kampdag. Og findes der nogen bedre anledning til at hylde bare nogle af alle de stærke, seje kvinder, der findes i litteraturen? Nej, vel?

Litteraturen er spækket med historier om kvindelige hovedpersoner, der sætter sig selv på spil og kaster sig ud i noget, de fleste med sikkerhed havde undgået. Vi kan læse biografier om de talrige stærke kvinder, der findes ude i verden, som hver dag tager beslutningen om at stå fast på deres og kæmpe for at gøre en forskel eller for at blive accepteret  - præcis som de er. Der er forfatterne, der tager bladet fra munden og skriver om både lette og tunge emner og kæmper for en plads på lige fod med deres mandlige kollegaer.

Kvinderne er nemlig stadig i undertal i litteraturens verden og har været det igennem litteraturhistorien. Mange mener, de er en glemt del af litteraturhistorien, og at de er underrepræsenterede i den litterære kanon, der blandt andet danner udgangspunkt for, hvad der læses i skolerne rundt omkring. Følger man med i medierne og debatten, så er der stadig lang vej at gå i den litterære ligestilling, for der er heldigvis mængdevis af stærke, seje, kloge, dygtige forfatterinder når man går på jagt i litteraturhistorien og i den kontemporare litteraturscene.

I løbet af de seneste år er der også udkommet flere antologier, der sætter spot på ligestilling, kvinders rettigheder og feminisme. Der er i det hele taget heldigivis nok at gå på opdagelse i og blive inspireret til at læse om eller af nogle af de kvinder, der er seje og stærke indenfor litteraturen.

Du kan se en materialeliste i bunden af siden.

Filmstribeanbefalinger i dagens anledning

A Quiet Passion 

Portræt af den amerikanske digter Emily Dickinson (1830-1886). Dickinson er på kant med samfundets og ikke mindst kirkens forskrifter i det konservative Massachusetts, men hun finder en ligesindet i den bramfri nabokvinde Vryling Buffam. Emily er usikker på sig selv og får aldrig indfriet sin længsel efter kærlighed.

A Quiet Passion Official Trailer 1 (2107) - Cynthia Nixon Movie

Becoming Jane 

I slutningen af det 18. århundrede drømmer den unge og smukke Jane Austen om at kunne leve af sine skriverier, men det er først i mødet med den store, umulige kærlighed, at hun modnes som kunstner.

Becoming Jane (2007) Official Trailer - Anne Hathaway, James McAvoy Movie HD

Citizen Jane

Forfatteren og aktivisten Jane Jacobs, der i 1950'erne og 1960'erne kæmpede for at redde New York, fik forpurret magtfulde mænds planer om et gigantisk infrastrukturprojekt, der ville have tilintetgjort Greenwich Village og det, der i dag hedder SoHo.

Citizen Jane: The Battle for the City - Official Trailer I HD I Sundance Selects

Brontës verden - om Brontë-søstrenes liv

Tre kvinder turde udfordre mændenes verden. Det var en sensation da søstrene Brontës romaner blev udgivet. Det var ikke bare det, at de var kvinder, der turde udfordre mændenes verden; deres storslåede romaner var desuden passionerede, brutale og utroligt dristige. En dramadokumentarisk tv-serie om de tre søstre Brontës liv.

Materialer