Læs uhyggelige bøger – og glæd din indre hulemand

16.09.15
Hvorfor er det, at vi finder fornøjelse i at blive skræmt af bøger og film? Hvorfor gyser vi af velbehag, mens uhyggen sniger sig ind på os og får hjertet til at slå hurtigere?

Programmeret DNA
Ifølge Mathias Clasen er det en arv fra vores forfædre, som i millioner af år levede side om side med virkelige, sultne monstre. Vi var jaget vildt, og det har sat sig spor i vores dna. For at overleve – og skabe nyt liv – har vi udviklet en række mekanismer, der gør os i stand til at reagere hurtigt og hensigtsmæssigt, når noget er farligt.

”Hellere være på den sikre side” synes vores indre hulemand at tænke, hvorfor vi farer sammen, når vi hører en raslen i skovbunden eller aner en utydelig skikkelse i udkanten af vores synsfelt.

Frygt = overlevelse
Evnen til at føle frygt er vigtig for ens overlevelse – uden frygten ville vi ikke overleve længe, hverken i vores moderne verden eller på den savanne, hvor vores forfædre levede.

I dag frygter vi mere edderkopper, slanger og mørke end cigaretter, biler og sukker, som udgør den reelle fare. Mennesket er forprogrammerede af de mange generationer, som kom før, og derfor er der en uoverensstemmelse mellem de ting, vi burde være bange for, og de ting vi typisk frygter.

Bange, men sikker
Skrækhistorier og uhyggelige film simulerer en farlig – og dog sikker – situation, hvor vi kan blive klogere på vores egne reaktioner. Evolutionspsykologer mener, vi er konstrueret til at finde nydelse i at lære om mulige farer i den verden, som omgiver os.

Børn leger fangeleg, gemmeleg og titte-bøh – lege som er en smule nervepirrende, men samtidig giver dem færdigheder uden virkelig risiko. I en farlig situation uden for legens sikre rum er der ikke plads til, at man prøver sig frem.

Bangebuksenes efterkommere
Vi er alle sammen efterkommere af bangebukse. Men glem ikke, at bangebuksene overlevede, og derfor kan vi i dag sætte os i sofaen med en god, uhyggelig bog!

 

Kilde: ”Monstre” af Mathias Clasen.

Skrevet af Pernille Jørgensen, Varde Bibliotek.

Materialer