Unge nordiske kvindestemmer

Bliv klogere på stærke nordiske stemmer

Marie Aubert: Voksne mennesker.

Norske Marie Aubert har skrevet en lille roman kaldet ”Voksne mennesker” om barnløshed, søskendejalousi, forladthedsfølelse og skam over ikke at have fundet den eneste ene. Og på sin egen stille måde spidder hun parforhold, datingliv og dysfunktionelle familierelationer.

Ida skal op i familiens sommerhus, for at fejre sin mors 65-års fødselsdag. Hendes lillesøster Marthe kommer også derop sammen med hendes nye kæreste og hans lille datter fra et andet ægteskab. Ida er single og er skuffet over livet, hun har ellers en god uddannelse og job, men hun skammer sig over at være så uperfekt at hun ikke har været i stand til at få en mand og børn endnu. Hun kan høre sit biologiske ur tikke og har været hos lægen for at undersøge muligheden for at få frosset æg ned. Så der venter nogle hyggelige dage - var det ikke lige for at lillesøster Marthe annoncerer, at hun er gravid!

Auberts roman er en troværdig fortælling om os mennesker, der gerne vil fremstå som altruistiske overskudsindivider, men dybest inde er det ofte modsat.  Dramaet i ”Voksne mennesker” er på det psykologiske plan, og hvis du var glad for Sally Rooneys romaner, så er Marie Auberts to udgivelser lige dig.

 

Sofia Rönnow Pessah: Mændene i mit liv.

Svenske Sofia Rönnow Pessah har skrevet en meget velskrevet debut ” Mændene i mit liv”. Den rammer lige ned i vores tid og er et smukt eksempel på tidstypisk samtykkelitteratur, hvis sådan et ord findes. Oscar Wilde skulle have sagt : ”Everything in the world is about sex except sex. Sex is about power.”  Og det citat er spot on, for alt I hovedpersonen Sonjas liv handler om sex. Hun føler en usigelig tomhed og den tomhed fylder hun ud med sex.

De korte kapitler er nummereret efter antallet af sexpartnere Sonja har haft, vi begynder med nr. 0 da hun er 16 år, nogle har navne andre forbliver blot et tal og flere bliver slået sammen i et bundt. Det drejer sig om kolleger, studiekammerater, venners venner og stor set alle, det være sig Tinder-scoringer, bollevenner eller ulykkelige ugengældte forelskelser fylder hende med tomhed, selvhad, depression og afgrundsdyb usikkerhed .

Sofia Rönnow Pessah undlader elegant at fælle domme over Sonja, men formår med humor, skamløshed, ironi og talent at berøre tematikker som betændt datingkultur, samtykke, overgreb, ansvar, skyld og skam. Hun beskriver tomheden og den snigende depression som faste følgesvende, og hvordan Sonja bruger sex som middel til at slippe af med sit selvhad og svigtende selvtillid.

Hvis du har fulgt med i Anna Juhls persona/alter ego Veronika Katinka på DR3, eller læst Amalie Langballes debutroman ”Forsvindingsnumre” eller amerikanske Ottessa Moshfeghs ”Mit år med ro og hvile”, eller  du synes det er spændende med Metoo debatten, overgrebets gråzoner (Leonora Christina Skovs  seneste beskrivelse af uønsket intimitet), så vil ”Mændene i mit liv” være et både stærkt og debatskabende bud.

29.04.21