Sommeranbefalinger

22.06.20
Litteraturformidler Marianne Träff anbefaler gode romaner til sommerferielæsningen.

Hvad skal du læse i sommerferien? Hvis du ikke selv har en lang liste med læseemner, så vil jeg gerne give dig et par, som jeg selv her på det sidste har læst med stor fornøjelse. TV2 bragte en nyhed forleden med listen over de ti mest solgte skønlitterære bøger i Danmark som så anderledes ud, end den plejede. For første gang nogensinde bestod listen nemlig udelukkende af bøger skrevet af kvinder. Og nu opdager jeg, at mine fem forslag til gode læseoplevelser også er fem kvinder. Det er da lidt morsomt.

Malene Ravn: Hvor lyset er 
Malene Ravn er en af mine yndlingsforfattere og hun er lige udkommet med en helt vidunderlig roman. Den handler om Carl der bliver født med et særligt talent, han kan tegne og male. Desværre dør hans mor, og Carl må flytte til sin far som er bosat i København. Som ung møder Carl skuespillereleven Ely og de to forelsker sig stormende i hinanden, men Ely bliver gravid og de magter ikke have barnet, som bortadopteres. Men da plejemoderen dør af den spanske syge, må de tage den lille firårige dreng tilbage og det bliver en dramatisk genforening. 
Jeg kan kun sige læs Hvor lyset er, det er en dybt bevægende historie om kærlighed, svigt, sindssygdom og ikke mindst om den pris nogle mennesker må betale, når deres nærmeste skal udleve deres talent.

Tine Høeg: Tour de chambre

Da Tine Høeg udkom og debuterede i 2017 med Nye rejsende, fik hun forrygende anmeldelser, vandt Bogforums Debutantpris, blev oversat til både engelsk og tysk, og opsat som monolog på Det Kongelige Teater. 
Vi er derfor mange der har gået og ventet med spænding på hendes ”svære toer” og den udkom her for nogle uger siden. Og tahdah den er allerede i 2. oplag. Fordi dels fik den forrygende anmeldelser, men Tine Høgh er også selv et livstykke, som i glimmerkjole og pels har turneret rundt i boghandler og signeret, drukket bobler og fejret sin Tour de Chambre.
Kort fortalt handler den om Asta der modtager en invitation til en mindehøjtidelighed for sin gode ven fra studietiden, August. Han var kæreste med Astas allerbedste veninde Mai. Denne invitation roder op i en fortid som Asta føler, hun har lagt bag sig. Hun er ved at skrive en roman og har ikke lyst til at flette fortid og nutid ind i hinanden. For Asta har en hemmelighed, som hun aldrig har kunnet fortælle Mai.

Marie Aubert: Voksne mennesker
Norske Marie Aubert udkom her i vinters med denne fine roman om tyndslidte familiebånd, jalousi og skammen over at være alene.
Ida skal op i familiens hytte (sig mig har alle nordmænd en hytte?) og fejre sin mors fødselsdag, sammen med sin søster hendes mand og barn. Ida er single og barnløs og føler i højere og højere grad, at det biologiske ur tikker. Triviel ferie/familie hygge behandles her i spændingsfeltet mellem hvad med mig? Hvem vil have mig? Er jeg i krise?

Stine Pilgaard: Meter i sekundet
Jeg er pjattet med Pilgaard, hun er en af vores helt store humorister og har udpræget et talent for at ramme tidsånden. Man griner og godter sig og hun har så meget sans for hvad der rører sig og hvordan hun kan give det en drejning, så vi alle føler os ramt.
Her i Meter i sekundet er den ca. 30-årige hovedperson endt som medfølgende hustru på en højskole i det jyske. Hun er lige blevet mor og alt er nyt. Mens hun opholder sig der med sin mand, besvarer hun en brevkasse, hvor folk skriver ind med deres problemer, og hendes svar er guddommelige. Hun skriver sange, og jeg har taget mig i at sidde og synge dem, hun er for vild hende Stine Pilgaard, hun kan det hele. Et festfyrværkeri, en gejser, intet mindre end sommerens must read. PS. Hun har et crush på Anders Agger – han har nemlig styr på, hvordan man taler til sin købmand, hvad man skal svare, når nogen spørger hvordan det går osv. Glæd dig! Den roman er et festfyrværkeri.

Oyinkan Braithwaite: Min søster er seriemorder
Min søster er seriemorder er en humoristisk og anderledes domestic noir krimi om den nigeriansk sygeplejerske Korede og hendes ikke helt almindelige lillesøster, der har en rigtig dårlig vane, når det kommer til mænd. 
Hvis du gerne vil læse en anderledes krimi, som er let og hurtigt læst, som er morsom og helt anderledes end krimier almindeligvis, så er ”Min søster er seriemorder” måske lige dig. Hvis du var glad for at læse Americanah af Adiche, som foregår (delvist) i Lagos Nigeria ligesom denne roman gør, hvis du gerne vil læse om et andet Afrika end det du ser i tv, så kunne denne roman også være noget for dig, og hvis du kan lide en sjov og anderledes krimi, så er min anbefaling hermed givet. Den nigeriansk-britiske forfatter Oyinkan Braithwaite er ny i Danmark, men er prisbelønnet, indstillet til Booker Prize 2019 og har tidligere fået udgivet noveller i antologier i sit hjemland

//Marianne