Regnbuebøger for børn

Familier og kønsidentiter har mange farver – en hel regnbue!

I de senere år er der udkommet en del gode billedbøger, som fortæller om familier, der består af to fædre og børn, to mødre og børn eller nogle helt andre. Der er blevet sat ord og nuancer på. 

Børn vil gerne snakke om den side af tilværelsen: hvad er familie, hvad er køn?

Her er en række billedbøger til højtlæsning og samtale med de små:

Familieformer

Familieformer er mangfoldige. De er det i billedbøgerne og ikke mindst i virkeligheden.
Vi bliver i bøgerne lukket ind i familier med hverdage som de flestes, med tanker og bekymringer som de flestes og med oplevelser som de flestes.

Villy i "Æggedreng" er lidt frustreret over, at det eneste, han kan diske op med, når han begynder i skole, er en helt almindelig far og mor – ikke noget med anderledes familieformer her. 

Drengen i Ludmes smukke og poetiske bog ”Om lørdagen tegner man bare sne” må trøste sin far, som har mistet sin elskede. De besøger hans grav på kirkegården – og de taler om kærester, så ud over at bringe os ind i en regnbuefamilie, får bogen beskrevet et smukt far-søn-forhold.

Kønsidentitet

Køn er mange ting. Kønsidentitet, kønsstereotyper og mangfoldighed bliver der sat ord på i et stigende antal billedbøger: hvordan du føler dig tilpas med dit køn og dit køns rolle. Hvordan du finder ind til den, du er.

Onkel Ofelia er en skøn person, som går i kjoler med flæser, laksko og læbestift, og han elsker gamle biler og sin kæreste Anders.

Kønsstereotyperne debatteres indgående i ”Disco!” af Frauke Angel . Kan drenges yndlingsfarve være lyserød? kan piger spille fodbold ? Det mener pigen Pina!

Og Julian leger med sin identitet hjemme hos Bedste, hvor han klæder sig ud som den smukkeste havfrue.

Og flere andre billedbøger om regnbuefamilier

Rigtig god læselyst.

16.08.21
Tags