Nordisk Råds Litteraturpris

28.04.21
Stærke forfatterstemmer i Danmark, Grønland, Norden.

Mænd er forfattere, kvinder er læsere. Sådan var det engang, men i dag er det en helt anden sag, hvor nye navne som Tine Høeg, Stine Pilgaard, Hanne Højgaard Viemose, Olga Ravn, Asta Olivia Nordenhof og Niviaq Korneliussen (fra Grønland) i høj grad er med til at sætte den litterære dagsorden. 

Samme tendens er tydelig i de øvrige nordiske lande. Af de 14 nordiske romaner, noveller og digtsamlinger der er nomineret til dette års Nordisk Råds Litteraturpris er de 10 værker skrevet af kvinder. 

Fra Danmark er de to nominerede forfattere Asta Olivia Nordenhof (for Penge på lommen, Scandinavian star. Del 1) og Ursula Ankjær Olsen (for Smykkeskrin)

Asta Olivia Nordenhof har kastet sig ud i noget af et projekt med en romanføljeton i syv bind, der alle har mordbranden på Scandinavian Star som gennemgående motiv. Mange husker måske brandkatastrofen, der d. 7. april 1990 ramte passagerskibet M/S Scandinavian Star, da det var på vej fra Oslo til Frederikshavn. 159 passager døde og mange blev kvæstede i den voldsomme ulykke, der aldrig er blevet opklaret til bunds.  

I 'Penge på lommen' følger vi de to fiktive karakterer Kurt og Maggie, der på hver deres måde har hutlet sig gennem tilværelsen. Nu har Kurts busselskab imidlertid givet overskud og Kurt har fået penge på på lommen. Kurt drømmer om at investere, om noget stort! Kurt og Maggies historie fortælles rørende og med stor følsomhed. Scandinavian Star-historien holdes mere ren, enkel og faktuel og kontrasten mellem de to fortælleformer fungerer overraskende godt. I slutningen af Penge på lommen gives stafetten videre til en ny fiktiv karakter. Jeg er spændt på, hvilken vej Asta Olivia Nordenhof vælger at gå i seriens Del 2. 
 
Rektor for Forfatterskolen Ursula Ankjær Olsen, er nomineret for sin store, vildtvoksende digtsamling 'Mit Smykkeskrin'. Der er ingenting og alting i Ursula Ankjær Olsens smykkeskrin, og det tager lidt tid og et langsomt læsetempo at finde hoved og hale og sammenhæng i det hele, men at der er sammenhæng, at alting hænger sammen, at kroppen hænger sammen med verden, at verden hænger sammen af atomer,  at den ene krop hænger sammen med den anden krop, ja, at alting hænger sammen er en smuk grundtanke, der løber gennem bogen. 


at have 
et sted i sig
erindringen om at have været 
mindst to
sammenhængende organismer
den ene inden i den anden
som husker at have været inde i en tredje
måske husker

en civilisation af kæder af mindst to
ingen er alene


Grønlands nye litterære stjerne 'Niviaq Korneliussen' er indstillet for Blomsterdalen. Hun debuterede med et brag i 2014 med HOMO sapienne, der som noget helt nyt i grønlandsk litteratur kredser om homoseksualitet, identitet og kærlighed – en bog Niviaq Korneliussen modtog Nordisk Råds Litteraturpris for. Niviaq Korneliussen er nomineret igen for sin anden roman Blomsterdalen, der er en velskrevet, elegant og særdeles vedkommende roman, der både indeholder en smuk kærlighedshistorie og et grumt tema om den uhyggeligt høje selvmordsrate blandt Grønlandske unge. Det er stærk læsning. 

Hvem der løber med den fornemme pris, afsløres til prisoverrækkelsen til efteråret 

/ Anne T. 
 

Nominerede forfattere

Tidligere vindere af Nordisk Råds Litteraturpris