#metoo

Fra krænkelse til overgreb. Februar måneds kategori i Litteraturbingo handler om #metoo.

Sexisme, #metoo og overgreb handler om magt. Synes du, at det er svært at forstå? Tænker du, at unge kvinder er blevet lidt prikne; at de ser krænkelser overalt og at der ikke er noget i vejen med et lille klap bagi, mens man står og kopierer på jobbet? 

Måske skal du læse et par bøger for at forstå, hvad #metoo handler om. De fire bøger, jeg anbefaler her, er simpelthen must-reads og fik #metoo diskussionen til at eksplodere i Sverige, Frankrig og USA. Og når du har læst nogle af disse bøger, kan vi jo tage snakken om, hvorfor det med #metoo er så vigtigt. God læselyst! 

Klubben: en undersøgelse af Matilda Gustavsson 

Da den svenske journalist Matilda Gustavsson udgav ”Klubben”, om kulturprofilen Jean-Claude Arnaults voldtægter, overgreb og magtmisbrug, nedsmeltede det Svenske Akademi og #metoo diskussionen eksploderede i Sverige. 

 "Klubben" er en dyb undersøgelse af magtstrukturer, magtmisbrug, tavshedskultur og sygeligt mandevælde, men også et skræmmende uhyggeligt og psykologisk interessant eksempel på fornægtelse, medafhængighed og ikke mindst et sygt magtmenneskes evne til at fordreje og ødelægge liv for kvinder i årtier.  

I november 2017 offentliggjorde avisen Dagens Nyheder Matilda Gustavssons dybdeborende artikel om 18 seksuelle overgreb. Afsløringen tvang Det Svenske Akademi i knæ, dels fordi et af medlemmerne var gift med Kulturprofilen - den anklagede voldtægtsforbryder, der var kunstnerisk leder af Klubben, det hotteste kunststed i Stockholm. Dels var mange af medlemmerne i Akademiet, og i kunstverdenen generelt, vidner til de mange grænseoverskridende overgreb, der skete i kunstverdenen, når Kulturprofilen var til stede. Hvis du vil vide hvad #metoo går ud på, hvis du er interesseret i magtdynamikker, tavshedskultur og hvorfor det er pinligt at fortælle og anmelde overgreb, og hvorfor så få gør det, så skal du læse ”Klubben”. 

Samtykket af Vanessa Springora  

Man har altid haft fornemmelse af, at de tog det lidt lettere med udenomsaffærer og sex med unge kvinder i Frankrig, og at de fik os danskere til at fremstå lidt småpuritanske. Men da forfatteren Vanessa Springora udgav den autobiografiske roman ”Samtykket”, var der en del intellektuelle, der skammede sig - med god grund. Den med at ”det var andre tider” dengang i 70’erne og at dengang var “fri kropslig nydelse” en livsstil, gik ikke længere. 

V (Vanessa) er en pige på 13 og G.M. (Gabriel Matzneff) en berømt forfatter på 50, da de indleder et seksuelt forhold. Da han forlader hende som 16-årig til fordel for en yngre model, er hun knust, og helt indtil hun udgiver ”Samtykket” 34 år efter bruddet lider hun under det, der skete i hendes ungdom. Alle kendte til forholdet; naboer, forfatterkollegaer, selv hendes mor!! Kan vi blive enige om, at en skolepige ikke skal have en midaldrende kæreste? Overgrebet fortsætter, selvom de ikke længere er sammen, G.M. fortsætter med at spinde sit edderkoppenet om hende og ”bruge hende” i sine romaner og essays, og hun kan intet gøre. Han forener pædofilien og forfatterskabet, og parnasset klapper og hylder ham. Lige indtil #metoo dukker op. Her har vi en beretning om, hvordan en mindreårig forføres, mens alle bevidner udåden og billiger. Billiger at en ældre mand får samtykke af en pige, der ikke en gang er myndig til at give ham et.  

Catch and kill: sex, løgn og magtens beskyttelse af Harvey Weinstein og andre seksualforbrydere af Ronan Farrow 

Jyllands-Posten skrev i sin anmeldelse af Ronan Farrows ”Catch and kill” at den var:  ”Historien om hvordan Harvey Weinstein blev den største skurk i Hollywoods historie,” og det er ikke uden grund. Stort set alle i Danmark har hørt om Harvey Weinstein, ikke desto mindre bliver han ikke nævnt ved navn i Ronan Farrows uhyggelige og nervepirrende skildring af de utallige overgreb han og hans kumpaner bedrev i årtier. At stå i kulissen og ikke blive nævnt ved navn (fordi du ikke fortjener at få dit navn i nogen bog!) er så stærkt. Vi ved alle, hvem det er vi taler om. Sammen med hashtagget #metoo er ”Catch and kill” et uomgængeligt værk, der er med til at sætte fokus på seksuelle overgreb, blacklisting af uvillige kvinder, pressen der får mundkurv på og ikke mindst, som i både ”Samtykket” og ”Klubben”, hvordan magtfulde mænd dækker over hinanden. 

Min mørke Vanessa af Kate Elizabeth Russell 

Vanessa Wye var 15 år, da hun indledte et forhold til sin lærer, Jacob Strane. Han var 42. Det var et forhold baseret på kærlighed. Sytten år senere anklages Strane for seksuelt overgreb af en anden tidligere elev. Vanessa er chokeret og har svært ved at tro på, at anklagen kan være sand - hun opfatter stadig Strane som sin første, store kærlighed. Er der noget, der skurrer og synes du der er noget at tale om? Det håber jeg. 

”Den type mænd ved lige, hvem de skal udvælge sig, ikke? De er de rene rovdyr. De kan skanne en hjord og med det samme udpege den svageste". Vanessa på 15 er det oplagte bytte, da hun begynder på high school og støder på rovdyret forklædt som sin engelsklærer. Fra da af er hun ikke længere sig selv, hun er hans. “Min mørke Vanessa” er stærk kost, og det er modbydeligt at læse om, hvordan en ung kvinde manipuleres og udnyttes på det groveste. Hovedpersonen Vanessa oplever det, som mange ofre for overgreb, ikke som overgreb/voldtægt, men som den første store (og eneste) kærlighed! Hun lider af Stockholms syndrom (sådan ser jeg det), og er sygeligt knyttet til sin overgrebsmand, som hun hårdnakket forsvarer i årevis, samtidig med at hendes eget liv går i stå. Hun tynges hele voksenlivet af at have følt så stor lyst og af at have villet sin overgrebsmand så meget. En kolossal skam over at have disse følelser, og en skyld over at være den, der startede det hele: "For der var jo mig der begyndte”.  

Lyt til vores Litteraturbingo podcast

Lyt til Litteraturbingo podcast: #metoo på Soundcloud

Lyt til Litteraturbingo podcast: #metoo på Sticher

Lyt til Litteraturbingo podcast: #metoo på iTunes