I mellemtiden

02.04.21
Mød litteraturen andre steder

Engang læste jeg altid før jeg skulle sove. Nu falder jeg i søvn i det øjeblik mit hoved rammer hovedpuden. Til gengæld vågner jeg virkelig tidligt, og sådan en tidlig morgenstund med en bog i hånden, en kop kaffe inden for rækkevidde og et tæppe eller en dyne over benene er bare velgørende!

Når jeg læser, sætter jeg den ydre verden på pause og går ind i det rum, teksten skaber. Nogle gange er det et sjovt, underholdende eller bare crazy spændende rum at være inde i. Andre gange er det et meget mere stille, fint og sårbart rum, der åbnes.

Jeg har det som om, jeg møder mig selv inde i det der stille rum, som de gode tekster opbygger. Læsningen forbinder mig med en del af mig selv, der ikke er synlig for andre. Ja, en del af mig selv, som jeg heller ikke altid selv har forbindelse med, fordi jeg simpelthen har så travlt med at gøre, ordne og fikse alt muligt. Jeg kommer mere på sporet af mig selv, når jeg læser, så at sige, og det er nok en af de vigtigste grunde til, at jeg læser. For min egen skyld.

Jeg læser også, fordi det er underholdende, sjovt og tankevækkende og fordi det at tale om noget, man har læst, kan sætte gang i nogle samtaler, der ikke ellers ville være opstået. Og nøj, hvor jeg glæder mig til, at vi igen kan mødes på biblioteket og snakke sammen.

Nogle af os deltager i online-læsekredse og det er faktisk overraskende fint, men det der med bare at sidde og tale sammen om noget, man har læst, det kan nu noget særligt.

I mellemtiden – indtil vi kan mødes på biblioteket – kan man jo for eksempel gå lidt på eventyr og møde litteratur og forfattertalks online.

Herunder er nogle af de steder, jeg selv har haft glæde af at besøge i de seneste måneder.

Gentofte Hovedbibliotek: Forfatterkvarteret

I hele februar og marts måned har Gentofte Hovedbibliotek tjekket skrivepulsen på en stribe danske forfattere. Hvad har forfatterne gang i? Hvad har nedlukningen betydet for dem? Det er kort, men det er godt.  

DR Lyd: Knaldromaner

I podcasten Knaldromaner dykker værterne Barbara Nyholm og Camilla Boraghi ned i en verden af bøger for at finde ud af, hvordan litteraturen portrætterer sex, lidenskab, erotik og kærlighed. Den erotiske vinkel åbner kendte bøger, fx Vladimir Nabokovs "Lolita" eller Sally Rooneys "Normale mennesker" på nye, skæve måder og det er særdeles underholdende. 

DR Lyd : Skønlitteratur på P1

Nanna Mogensen og Alberte Clement Meldahl er værter på Skønlitteratur på P1, der er et kritisk aktualitetsmagasin med nyheder, baggrundshistorier, forfatterinterviews og reportager fra litteraturens verden. Altid interessant at lytte til, også selv om man ikke på forhånd kender de forfattere, der omtales. Hør fx forfatter Olga Ravn fortælle om, hvorfor hun er inspireret af gysergenren og især den amerikanske gyserforfatter Shirley Jackson.

Mesterværker på P2

Litteraturkritiker Klaus Rothstein og pianist og musikformidler Mathias Hammer udveksler litteratur og toner i en entusiastisk og nysgerrig samtale om hvad musikken og bøgerne kan fortælle os lige nu i en serie på P2 radio. To sjove og kloge mænd og en masse klassisk musik i en yderst vellykket kombi.

Gyldendal Stream

Her kan man se en række online programmer fx Bogfrokost, Bagom forfatterne og fx et gensyn med Gyldendals fejring af World Poetry Day, hvor Morten Søndergaard læser højt af nu afdøde Pia Juuls digte.

Instagram

På Herlev biblioteks Instagram-profil er der godt gang i den lækre litteratur! Her er live-forfattersamtaler, smukke bogforsider og super æstetiske opslag med masser af læseinspiration.

Jazz og Bøger P8 Jazz

Forfatter Christina Englund lavede tilbage i 2018 en fin podcastserie med danske forfattere, der fortæller om deres musikalske og sproglige inspiration tilsat en masse herlig jazz. Hør fx hvordan Jesper Stein blev inspireret af Chet Baker, da han skrev krimien Bye Bye Blackbird, og hør om Suzanne Brøggers fascination af Thelonious Monk.

Materialer