Fjerlette bøger

Til dig, der ikke gider slæbe rundt på 5 kilo bøger

En lille tynd kort bog til dig der har travlt, til dig der ikke gider slæbe rundt på 5 kg bog , til dig der gerne vil udfordres med det lille format, til dig …

Har du en tynd bog, helst ikke over 100 sider? Jeg har ikke tal på, hvor mange der har stillet mig det spørgsmål i min karriere som bibliotekar. Det har primært været helt unge, der simpelthen ikke orker at læse, og nu de er blevet sendt på biblioteket af deres dansklærer. Heldigvis har vi en masse letlæste bøger i vores samling, de fleste har oveni købet en medfølgende cd, så man kan få læst bogen op.

Den anden gruppe der går efter små korte bøger er den fortravlede småbørnsmor, der gerne vil squeece en bog ind mellem bleskift og amning. De er ofte gode læsere, men har simpelthen ikke tiden. Til hende plejer jeg at give en novellesamlinger. Novellesamlinger tænker du sikkert, det er godt nok ikke noget for mig, men jeg kan love dig at en togtur til Odense, eller en rejse til Athen går meget meget hurtigere med lidt god lekture, der ikke vejer mere end 200 g ved hånden. Og er man først begyndt at læse noveller, så er der en god chance for at man bliver afhængig.

Og så er der sådan en som mig eller forfatteren Helle Helle, vi elsker bare tynde bøger. Helle Helle er blevet spurgt hvorfor hendes bøger altid er så tynde og hun siger at det er bl.a. fordi hun selv bedst kan lide en bog under 200 sider (men hun har sikkert også mange andre grunde).

Jeg læser da af og til en moppedreng, men gider efterhånden ikke ligge med en bog på 800 sider længere.  Jeg går tit efter en kort bog.
På www.læsekompasset.dk er et af søgekriterierne om hvor lang bogen du ønsker at læse, skal være. Her vælger jeg ofte ”kort”. Jeg synes jeg har så travlt med alt muligt og en kort bog tilfredsstiller mere, og så kan jeg have den med i tasken. Det er ikke så nemt med ”Krig og fred” af Tolstoj vel?
Find din bog med læsekompasset.

Hvis du er med i vores Litteratur Bingo konkurrence (som løber hele 2020) er en af udfordringerne at  ” læse en bog på max 150 sider”.
Jeg vil i det følgende anbefale en lille håndfuld gode titler, du kan forsøge dig med. 
Læs om vores Litteraturbingo.

Tyverier af Thomas Korsgaard er femten rigtig gode noveller om hemmeligheder, store forventninger og de skuffelser og den ensomhed, de kan føre til. Novellesamlingen er på 138 sider.
 Måske har du læst Thomas Korsgaards debutroman ”Hvis der skulle komme et menneske forbi”..?

Jeg ser mig selv som rytmisk af Marie Louise Tüxen er en roman, hvor vi gennem tretten kapitler hører om en nu 40-årig fraskilt kvinde og hendes møder med og forhold til forskellige mænd, med hvem hun måske, måske ikke, ønsker et længerevarende parforhold. Jeg må indrømme at jeg grinede en del da jeg læste den, selvom det ikke altid er så morsomt, det vores kære hovedperson har oplevet på mandefronten. Det er pinligt, rørende og ikke så lidt sjovt, for Marie Louise Tüxen skriver med et sprudlende stort overskud. Hvis du vil læse mere om hvad jeg mener, så gå ind på www.litteratursiden.dk hvor jeg har anmeldt den.

Jeg giver slip af Philippe Claudel er en lille bitte roman på 91 sider, som berører store spørgsmål.  Vores mandlige hovedperson har mistet sin hustru for knapt to år siden og er nu alenefar. Han arbejder som psykolog på et hospital, hvor hans opgave er at overtale pårørende til at deres afdøde familiemedlem skal blive organdonor.  Romanen er til den tænksomme læser, der ønsker at lære en ny fransk forfatter at kende, holder af at læse om livet store spørgsmål og elsker velskrevne og vedkommende romaner.

En hårnål klemt ind bar panelet af Søren Ulrik Thomsen er en skøn lille sag på 158 sider, der handler om Søren Ulrik der kigger tilbage på sin barndom og ungdom i 60’erne og 70’erne. Om hvordan verden (læs Danmark især København) har ændret sig , hvordan det er at blive gammel og se sin egen dødelighed i øjnene. Tænker du ” Jeg vil da gerne læse lidt om venskaber, litteratur, værtshusbesøg og politik”, så er dette lige bogen for dig.
 

Sande glæder af Lars Saabye Christensen er en skøn lille positiv sag på tahdah 83 sider. Forfatteren og illustrator Stian Hole var blevet lidt træt af at alting altid var så negativt. Hvad med de små og store glæder i livet sagde de til hinanden. Det er der så kommet denne dejlige feel-good bog ud af. Bagefter kan du jo altid snuppe bestseller forfatter Yanagiharas 792 sider tykke roman ” Et lille liv”, hvis det bliver en tand for positivt og småt