Et hårdt liv

Seks fremragende romaner om det hårde liv

Ditte menneskebarn havde et hårdt liv, Pelle Erobreren ligeså, litteraturen er fyldt med skæbner, der bliver udsat for alle mulige overgreb og fortrædeligheder. Jeg har valgt seks nyere titler, hvori hovedpersonerne  alle har levet et hårdt liv, på hver deres måde. Jeg håber I vil tage godt imod dem, det er seks fremragende bøger, som alle burde læse.

Min mor var besat af Peter Øvig Knudsen

Da Peter Øvig Knudsens mor døde i november 2016, besluttede han allerede samme dag, at han ville skrive en bog om hende og om at være barn af en psykisk syg. Det skulle dog vise sig, at blive en helt anden bog end den han havde regnet med. For midt i skriveriet udviklede han en voldsom depression, som senere gik over i en psykose og en tvangsindlæggelse med efterfølgende elektrochok. Dette smertefulde forløb er der kommet en hudløs biografi ud af, en biografi der gør op med fortielser om psykisk sygdom og giver os alle nye perspektiver i synet på ”de psykisk syge”. En både modig og imponerende bog.

 

Hvor jernkorsene gror. En krigsfotografs erindringer af Jan Grarup

Gennem over 30 år har krigsfotograf Jan Grarup rejst rundt og fotograferet krigsskuepladser i hele verden. Det er der kommet denne fantastisk flotte og helt utrolig barske bog ud af. Når man læser hans beretninger og ser han billeder fra Rwanda, Rumænien eller Sudan, så er det rendyrket rædsel. For sådan er krigen, den er ond.
Men jeg holdt ud, fordi Jan Grarup holder ud og han bliver ved med at vise os billeder fra krigsskuepladser, flygtningelejre, katastrofeområder. Vi må ikke sige: ” Jeg vidste det ikke, jeg har aldrig hørt om det”. Her er der førstehåndsdokumentation på, at krig er ond og burde forbydes ved lov.
 Men midt i al elendigheden, så formår han også at skildre håbet, og evnen til at leve videre på trods. Børn der leger i flygtningelejre og spiller bold i ruinerne. 
 

Fruen af Malene Lei Raben

Malene Lei Rabens mor var jurist, hun bestred højprofilerede stillinger, så knald godt ud og gav den på alle måder gas. Men når det kom det moderskabet, så var det lidt op ad bakke. Malene har skrevet en forbandet god bog om det at være barn af en egoist, manipulator og verdensdame. Om altid at komme i anden række og sjældent føle sig elsket og prioriteret. 
Fruen er en blændende godt skrevet roman om at være barn af 1970’ernes selvrealiserende forældre, den er et stykke Danmarkshistorie og den fortæller at selvom mor (og far) ikke slår til som forældre, så elsker barnet dem alligevel ubetinget.
Fruen læser nærmest sig selv, og dig der kan huske 70’erne, vil elske den og genkende så meget.
 

Døgnkioskmennesket af Sayaka Murata

Keiko er 36, hun er single, har aldrig haft en kæreste og selvom hun er universitetsuddannet, så vil hun hellere arbejde i en døgnkiosk.
Døgnkioskmennesket er en formidabel perle om at være anderledes og ikke få rum til bare at være sig selv. Hvorfor blander vi os egentlig i hvad andre gør? Og hvorfor skal det være så svært og hårdt at leve det liv man gerne vil?
For hvad vil det sige at ”være normal”, og hvorfor skal man leve op til samfundet og familiens forventninger? 
Hvem bestemmer egentlig?
Hvis du gerne vil prøve noget andet, læse en let læst bog med masser at tænke over, prøve at læse om Japan, så er dette lige dig.
 

En rigtig kærlighed af Tomas Lagermand Lundme

Dramatiker, kunstner og forfatter Tomas Lagermand Lundme har skrevet en gribende og skrøbelig fin roman om at være mand og elske en anden mand.
Vi følger hovedpersonen over en lang årrække og lærer ham rigtig godt at kende. Han er skrøbelig og følsom og der er sådan en underliggende tone af at alt ikke bliver sagt. En nat bliver han udsat for et overfald /hatecrime, bare fordi han er til mænd. Og det er virkelig hårdt og grænseoverskridende at læse. Jeg må indrømme at jeg kneb en tåre, da jeg læste den, for det er så sørgeligt og ondt. Men også fordi jeg kender Tomas, som er det sødeste, dygtigste og mest behagelige menneske og ved at han selv har været udsat for overfaldet. Øv hvor er det ikke til at holde ud.
Love is not a crime, love is love
 

Sørgekåben af Mikkel Frey Damgaard

Da Mikkel var otte, tog hans far sit liv. Det blev tabu i familien og først da Mikkel var i 30’erne og besluttede sig for at undersøge hvad der egentlig var sket flokkedes familiehemmelighederne fortrængningerne og løgnene pludselig om ham.
Sørgekåben er en biografi om at leve i skyggen af sin døde far og beslutte sig for at gøre sig fri.
Sørgekåben er velskrevet, letlæst, velredigeret og super spændende. Jeg kan virkelig anbefale den. Og husk!  Man skal kende fortiden for at kunne leve i nutiden og fremtiden.
 

01.05.20