En filmatiseret litterær perle

Da jeg for over ti år siden læste Ian McEwans fantastiske kortroman ”Ved Chesil Beach” tænkte jeg at den ville egne sig perfekt som film. Og nu er den her og hvis filmen bare tilnærmelsesvis er lige så god som bogen, så kan jeg i den grad anbefale at du smutter en tur i biografen.

Jeg må indrømme at jeg altid er en smule bekymret, når en af mine litterære yndlingsforfattere ”udkommer” på film. Men jeg har læst at Ian McEwan har været en meget tæt samarbejdspartner på filmatiseringen, så jeg tror egentlig bare at jeg vil læne mig tilbage i sædet og nyde filmen.

Men først til jer der ikke kender forfatter Ian McEwan.

Han er en af Englands kendteste og mest elskede nulevende forfattere, en af de helt store der har vundet et utal af priser.  Han har siden romanen ”Cementhaven” der udkom på dansk i 1979 haft et stort og trofast publikum og er i den grad både en læser- og anmelderdarling. McEwan har et enormt skrivetalent og selv en halvgod McEwan roman er altid værd at læse. McEwan skriver meget forskellige slags bøger, men de er altid, psykologiske, diskrete, form- og stilsikre og meget tidstypiske for den tid de repræsenterer, men tilbage til ”Den dag på stranden”.

Vi befinder os i Sydengland i 1962, midt under Den kolde Krig. Edward og Florence er lige blevet gift og brudenatten truer. De er begge jomfruer, 22 år og lider begge under de nygiftes kvaler, hvordan kommer natten til at spænde af? Det handler om sex, den tabubelagte første gang. Edward frygter at han ikke slår til, samtidig med at han nærmest dirrer af forventningens glæde. For Florence er det en helt anden sag.  Hun føler kun afsky og lede og sex er en pris hun må betale for at blive gift.

Jeg skal ikke røbe hvad der sker, men åh det er blændende, puha du kan godt glæde dig.

McEwan formår at hæve den personlige tragedie op på et storpolitisk niveau, samtidig med at kernen hele tiden er sex, men også følelser godt blandet med koldkrigstid, familie, klasseskel og moral.  Det universelle (”den første gang”) blandet med et perfekt tidsbillede af lige netop den tid, hvor verden er i udbrud og den seksuelle revolution lige lurer bag døren, det er blændende godt beskrevet.

Vi har mange af McEwans bøger på biblioteket, og kan selvfølgelig skaffe dem vi ikke har længere.

Chesil Beach findes dog både som papirbog og som e-bog på e-reolen.

Håber I er mange der går i biografen og nyder en pragtfuld film om ”den første nat”.

For Salonmedlemmer

Som Salonmedlem kan du komme i Ishøj Bio og se "Den dag på stranden" for kun 40 kr. Så husk dit medlemskort, når du køber billet.

/ Marianne

11.09.18