En bog fra en anden tid

Brug bogen som tidsmaskine

Har du nogensinde drømt om at opleve en anden tid; for eksempel bevæge dig rundt i et middelalderligt Københavns gader, erobre verdenshavene på et storladent sejlskib i det 19. århundrede eller besøge en lille grønlandsk bygd i slutningen af 1700-tallet? Tidsmaskinen er jo desværre ikke opfundet, men skønlitteraturen er et godt bud på en alternativ portal til fortiden, hvor kun forestillingsevnen sætter grænser i forhold til at sanse både fortidig storhed og elendighed.

November måneds tema i Litteraturbingo sætter fokus på den litterære tidsrejse under temaet ”En bog fra en anden tid”.
Den historiske roman har nydt stor popularitet – tænk bare på Ken Folletts filmatiserede, middelalderroman ”Jordens søjler”, og Jan Guillous, ligeledes filmatiserede, romanserie om tempelridderen Arn. De populære historiske romaner giver en kulørt indgang til fortidens samfundsforhold, hvor et måske ellers lidt tørt emne bliver sat i scene med sanselighed, spænding og personlige dramaer. Netop på grund af dette har genren også været udsat for en del kritik, når den faktuelle korrekthed må vige pladsen for romanens spænding og dramatik. På trods af den historiske scene er romanerne herunder altså i høj grad fiktion, men de er samtidig en sanselig og reflekteret indgang til fortiden som selv det grundigste leksikon ikke kan levere…


Carsten Jensen: Vi, de druknede

Første stop på rejsen er 1800-tallets Ærø og livet på havene. Med Marstal som afsæt fortæller Carsten Jensen nemlig historien om Danmark som skibsfartnation i ”Vi, de druknede”, som følger fire generationer af sømænd og deres familier.  Mændenes dramatiske og livsfarlige eventyr på havene står overfor dagligdagslivet i Marstal, hvor kvinderne regerer og forsøger at skabe en tryg base på trods af dødens konstante nærvær. ”Vi, de druknede” er et kulørt tidsbillede af en central, men underbelyst del af Danmarkshistorien og af tidens skarpt opdelte og svært forenelige kønsroller.  


Sofie Malmborg: Bargums synder

Vi bevæger os længere bagud på den litterære tidsrejse: ”Bargums synder” udkom godt nok så sent som sidste år, men handlingen er henlagt til 1700-tallets København i den danske kolonitids velmagtsdage. Her følger vi købmanden og slavehandleren Frederik Bargum, hvis skibe sejler slaver fra Vestafrika til de, på daværende tidspunkt, dansk vestindiske øer. I romanens andet spor optrevler Frederik Bargums datter Rebecca sine forældres historie. På baggrund af grundig research fremmaner Sofie Malmborg 1700-tallets Danmark med stor sanselighed og giver et indblik i mentaliteten hos kolonitidens magtmænd, der uden de store skrupler udnyttede menneskeliv til økonomisk fortjeneste. 

Kim Leine: Profeterne i Evighedsfjorden

Et andet kapitel af den danske kolonitidshistorie er fortalt i Kim Leines Grønlandsberetning ”Profeterne i Evighedsfjorden”, der også foregår i slutningen af 1700-tallet.  Der er smæk på sanseligheden i fortællingen om den norsk-danske missionær Morten Falcks genvordigheder i det koloniserede Grønland.  Ligesom ”Bargums synder” giver ”Profeterne i Evighedsfjorden” anledning til en kritisk granskning af den danske kolonitids-fortid og de højest uciviliserede forsøg på at civilisere et andet folkefærd.

Johannes V. Jensen: Kongens Fald

Johannes V. Jensens kanoniserede værk ”Kongens Fald” tager os endnu længere tilbage til et middelalderligt Danmark. Vi følger den ret kiksede student Mikkel Thøgersen, hvis skæbne knyttes sammen med en dramatisk periode i Danmarkshistorien under Kong Christian d. II, hvor blandt andet Det Stockholmske Blodbad (1520) finder sted. De to mænds livsforløb, kongens og studentens, følges på mytologisk vis ad, fra storhed til fald, og deres veje krydses af flere omgange. Det er en fortælling om stormagts-ambitioner, magtliderlighed, moralsk fordærv og vægelsind - alt sammen sat i rammen af en både underholdende og grum skildring af et mørkt kapitel i Danmarkshistorien.

Hvis du vil mødes og snakke om andre bøger inden for samme genre, så meld dig til vores arrangement Litterær Inspirationscafe d. 9/11 kl. 11-12