En bog der holder dig vågen

01.10.20
Kan du anbefale en spændende bog? Ja da!

Jeg har været bibliotekar i 37 år og har fået spørgsmålet ”Har du en spændende bog?” mange gange. Som regel går jeg direkte ned til vores spændingshylder (der hvor krimierne også står) og siger ”Hvad læste du sidst, som du synes var spændende?” Langt de fleste synes, at spændingsbøger er Michael Katz Krefeld, Harlan Coben eller Wilbur Smith, og så er vi på rette spor.  Men andre synes Sara Omar eller ”Rødder” om Nedim Yasar er vanvittig spændende. Og de bøger finder man blandt romaner biografier. Og så er der dem, for hvem skibskatastrofer, historiske begivenheder og andre faglitterære titler er spændende læsning .
Månedens Litteratur Bingo udfordring er ”en bog der holder mig vågen”, og her er mit bud på fem vanvittig spændende bøger, som har holdt mig vågen, som har gjort at min stakkels familie har måtte leve af rugbrødsmadder i dagevis.
 

Klubben - en undersøgelse af Matilda Gustavsson

Den svenske journalist Matilda Gustavssons ”Klubben”, er en undersøgelse og afdækning af den #metoo skandale, der tvang Det Svenske Akademi i knæ. Det er på mange måder rystende og spændende læsning, for ligesom i USA taler vi her om seksuelle overgreb som alle kendte til, men ingen gjorde noget ved. Kvinder blev groft udnyttet i Kulturlivets hellige haller, og alle så bare til fordi de ikke turde stille sig op mod den største kulturprofil i Sverige.  Vi taler om fortielser, skam, fortrængninger og Matilda Gustavsson formår at skrive denne vigtige bog uden nogensinde at forfalde til uetiske, sensationsskriverier. Hun føjer vidnesbyrd til vidnesbyrd og man gyser over det manipulerende magtmenneske der gang på gang og år efter år grænseoverskridende krænkede kvinder. Det er fantastisk spændende læsning.

 

Stilleleg af Lone Theils

Det der med at virkeligheden overgår fiktionen er i den grad rigtigt, når jeg tænker på Lone Theils ”Stilleleg”. Romanen handler om unge piger der misbruges systematisk i en lille engelsk by, hvor den danske journalist Nora Sand kommer på sporet af historien. 
Lone Theils har fortalt, at den blev skrevet, fordi hun var så vred og indigneret over den måde det engelske politi og retsvæsen håndterede den virkelige sag på. I den lille Nordengelske by Rotherham blev 1400 piger udsat for seksuelt misbrug, og politiet ignorerede sagerne helt (dette er virkelighed). Det handlede om piger helt ned til 11-årsalderen. Politiet frygtede raceoptøjer, da det viste sig, at de hundredvis af gerningsmænd havde pakistanske rødder. 

 

Just kids af Patti Smith

Jeg er kæmpe fan af musiker, forfatter og kunstner Patti Smith. Jeg lyttede til hendes musik da jeg gik på gymnasiet i 70’erne, og da hendes biografi ”Just kids” udkom læste jeg den nærmest i et stræk. Den er vanvittigt godt skrevet, og som læsere bliver vi bliver ført rundt i New York og møder Gud og hvermand. Lou Reed, Andy Warhol, Rolling Stones, William S. Borroughs, Janis Joplin, Jimi Hendrix - de var der alle sammen, og det var ”kinda cool”, som Patti har udtalt i et interview. Ud over det dybt bevægende forhold hun har til den berømte kunstner Robert Mapplethorp , skriver hun poetisk om livet, kunsten og  kærligheden . For ”Just kids” modtog Patti Smith den prestigefyldte National Book Award for bedste non-fiction titel i 2010. 

Glem det. Dårligt nyt. En smule håb af Edward St Aubyn

Edward St Aubyn har med sine iskolde, depraverede, grænseoverskridende selvbiografiske saga (der er fem romaner i alt udgivet i tre bind) skrevet noget af det mest spændende, forstemmende, misantropiske litteratur i mange år. Jeg var suget ind i historien om Patrick Melrose: adelig, narkoman, overgrebsoverlever, der turnerer rundt i et par årtier med en historie i bagagen, der på mange måder giver kvalme at læse, men samtidig er en vigtig fortælling. St Aubyn har skrevet bøgerne med afsæt i sit eget liv, opvækst og livserfaringer og det løb mig koldt ned ad ryggen, da jeg læste hans romaner. Men for pokker de er gode og spændende og læseværdige. De handler om overklasseliv, faderopgør, narkomani og at komme videre i livet. Bøgerne er også lavet som en tv-serie med Benedict Cumberbatch i hovedrollen - og tro mig, det gør han eminent. 

 

22.11.63 af Stephen King 

Jeg synes det er så synd, at Stephen King er udsat for mobning her i Danmark. Rigtig mange mennesker siger altid, når jeg forsøger at låne dem en King roman. "Stop dig selv Marianne, jeg gider ikke at læse om biler der taler, eller børn der er bange for klovne”. Men hør nu her:
22.11.63 handler om gymnasielæren Jack Epping der får mulighed for at rejse tilbage i tiden og prøve at forhindre mordet på J. F. Kennedy (titlen er datoen, hvor præsidenten blev skudt i Dallas, Texas). King formår at fortælle den mest vidunderlige kærlighedshistorie, fordi vores gymnasielærer møder en dejlig kvinde. Derudover rammer han perfekt ned i 1963 med efterkrigsstemning, racisme og kønsdiskrimination. Det er det, King mestrer så godt. Jack Epping leverer den superspændende problematik, for ”hvad nu hvis”, og ja, hvad nu hvis vi kunne ændre historiens gang? Den er mageløs god og super spændende.

Materialer