En bog der er filmatiseret

07.08.20
Når ord bliver til billeder, som igen bliver til ord

Jeg er et af de mennesker, der ikke danner billeder i mit hoved, når jeg læser. Desværre.

Så jeg har derfor heller aldrig forstået, når andre mennesker med synlig irritation udbryder: ”Sådan ser han altså ikke ud!”, efter at de har været i biografen og se en film baseret på et kendt litterært forlæg.
Jeg oplever det udelukkende som en lise, endelig at kunne se, hvordan Carl Mørck (Afdeling Q), Celie Harris (Farven lilla), Patrick Bateman (American Psycho) og Lektor Blomme (Det forsømte forår) ser ud.
Det er herligt!

Temaet for august-måneds litteraturbingo er ”En bog der er filmatiseret”:  lige en kategori for sådan en lidt-læsende, billedhungrende, visuelorientereret en som mig.
For når jeg ser filmatiserede romaner, kommer der pludselig stemme og krop på de personer, jeg tidligere blot har læst om. Og karaktererne får en anden dybde, og – ja sjæl.
Det kan hænde, at det er instruktøren bag filmen, og i stor udstrækning også både caster og skuespiller, der har taget valget for mig. Men det gør ikke noget, det er stadig et plus for mig.

Hønen eller ægget

Men hvad kommer egentlig først, romanen eller filmen? Lysten til først at læse en roman, eller se den filmatiserede udgave for så at kaste sig over bogen efterfølgende? 
Ja, for det fleste er svaret nok entydigt – først læser man bogen – og så ser man evt. filmen (og irriteres synligt over, hvordan hovedpersonen ser ud?!).

Jeg har oplevet at gøre begge ting, og har derfor udvalgt en lille håndfuld titler, som hver især – og på hver sin måde - har givet mig en god sammenhængende oplevelse.

Wild: en fortælling om at fare vild og finde sig selv igen. Cheryl Strayed

Jeg har hverken et eskalerende heroinmisbrug, en mor der for nylig er død af kræft, eller er på vej ned i en umiddelbar social deroute. Men derfor blev jeg alligevel indfanget af den selvbiografiske fortælling om Cheryl, der finder sin vej tilbage til livet på en 1800 km lang vandretur på Stillehavsruten i det vestlige USA. Det var min datter, der plantede mig i sofaen og sagde: ”Den film skal du se, mor”. Og det gjorde jeg så. Og så læste jeg bogen.
Jeg ved sgu ikke, men noget blev tændt i mig. Jeg skal nok ikke vandre den samme tur som Cheryl  – mindre kan gøre det – men drømmen er vakt. For det at vandre kan noget. Det er godt for sjælen.
Måske Camønøen, måske rundt om Bornholms kyststier, hvem ved?


Kvinden der forsvandt. Gillian Flynn

Uh… det var godt nok en uhyggelig spændende historie! Og en historie med ikke kun et, men flere twists. Jeg sad længst fremme i stolen da jeg så filmen, og måtte simpelthen bare tilbage på arbejde og flå Gillian Flynns bestseller af samme navn ned af hylden. Hold nu da lige op! Jeg læser ikke så meget, men den her bog slugte jeg på meget kort tid. Det er svært at beskrive handlingen uden at spoile for meget – og mange har sikker allerede både læst bogen og set filmen.
Her vil jeg stilfærdigt blot nævne, at David Fincher, producenten bag filmen, også står bag den uhyggelig barske thriller ”Seven”. Den er altid et gensyn værd. Og hov – hvilket får mig til at tænkte på filmatiseringen af Thomas Harris´ roman ’Ondskabens øjne’.  …

Den store Gatsby: roman: Ved Jørgen Nielsen. F. Scott Fitzgerald

Som andre på min alder, er I nok mange der har slidt sig igennem tekstanalyser af ’Den store Gatsby’ i engelsktimerne i gymnasiet. Her blev vi heglet igennem betydningen af det grønne lys for enden af molen på den anden side af sundet, hvor Daisy bor. Jeg ved ikke med jer andre, men der gik en rum tid, før jeg åbnede den bog igen.
Til gengæld har jeg set filmen ’Den store Gatsby’ indtil flere gange. Og det hænger naturligvis sammen med, at Robert Redford var med i Jack Claytons oprindelige filmatisering fra 1974. Jeg ELSKER Robert Redford. Beklager, men det gør jeg altså. Jeg har endnu ikke fået set den nyere udgave, men det er der jo råd for.


Sophies valg. William Styron

For nogle år tilbage fik jeg endelig taget mod til mig, til at besøge koncentrationslejren Auschwitz udenfor Krakow i Polen. Det har jeg været meget længe om at turde. Jeg har vidst at det var noget jeg skulle, men jeg har bare aldrig helt haft modet. Og jeg ved med sikkerhed, at det er fordi jeg både har læst bogen og set filmen om Sophie. Kvinden, der ved indgangen til lejren, bliver bedt om at vælge, hvilket af hendes børn, der skal leve, og hvem der skal dø. 
Faktisk kan jeg ikke lige nu erindre mig, hvad jeg gjorde først. Læste bogen eller så filmen.
Men jeg ved at det var et gruopvækkende dilemma at læse om, og en scene som jeg kun kan erindre mig at Meryl Streep spiller sublimt. 

Den russiske sangerinde. Leif Davidsen

Ja, jeg kan lige så godt indrømme det. Det her kommer mest til at handle om den danske skuespiller Ole Lemmeke, der spiller rollen som diplomaten Jack Andersen i bogen ’Den russiske sangerinde’. Det var en film jeg så en mandag formiddag i 1993. dengang kunne man nemlig gå billigt i biografen før klokken 12, og om mandagen var det desuden halv pris. Så mens jeg fik på Biblioteksskolen, gik jeg også rigtig meget i biografen om mandagen. 
Hvad kan jeg sige? Ole Lemmeke er altså ret så lækker, og han fik mig til at læse Leif Davidsens roman om en sekretær fra den danske ambassade i Moskva, som sammen med en russisk prostitueret bliver fundet myrdet under mystiske omstændigheder.

 

Materialer