Det skrøbelige liv

Kan din svaghed også være din styrke?

Guderne (eller hvem ellers man påberåber sig) skal vide, at livet er skrøbeligt. Vidunderfuldt, men skrøbeligt. 

Ting kan ændre sig på et splitsekund, og verden se anderledes ud. 

Jeg har haft min del af sorger og udfordringer i mit liv; ting der har været med til at forme mig. Styrke mig, og – på godt og ondt - gøre mig til den, jeg er i dag. 

Det er gået op for mig, at det som kan føles som mine største svagheder i virkeligheden er mine styrker. At den skrøbelighed som jeg lever med, er med til at danne ramme for min indsigt og min sans for det fine og sarte i livet. De umærkelige ting. 

De ting er så også dem, som kan være med til at gøre mig ked af det. Men er det ikke bare sådan, det bliver nød til at være? 

Balance er godt 

Det at læse skønlitteratur kan give dig indsigt. Lære dig om empati og give en bedre forståelse for eget og andres tanker. Det er igen og igen blevet påpeget. 

At få indsigt i andre menneskers tanker og bevæggrunde kan være katalysator til at tage et kig på eget liv. Måske få gjort lidt hovedrent i følelser, men i hvert fald forsøge at tage sig den tid, det kræver at skabe balance. 

Det har jeg brugt en del tid på at betragte, for neden for min altan er der et grønt område med store træer. Her har jeg flere gange om ugen udsigt til en ung mand, der øver sig på at gå på line. Han spænder wires fast til 4 træer, og balancerer højt oppe over græsset. Han har trænet i mange uger (corona go home!) og er stille og rolig blevet ret så god til at holde sig på linen.  

Han går på bare tæer, og det virker til at være med til at styrke ham. Dét at føle det sårbare og tynde under fødderne. 

Det skrøbelige liv, og måden vi taler om det på 

At anbefale romaner om ’det skrøbelige liv’ er på alle måder en meget subjektiv handling. For hvad er definitionen på skrøbeligt? 

Jeg har derfor bedt nogle af mine kolleger om hjælp til at udvælge titler, der for dem viser vej ind i det sårbare – og måske – svære.  

Det fik jeg hjælp til, hvilket man nærmest altid gør – når man spørger. Får hjælp, altså. 

Læs om sygdom, alderdom, stille stuer, skilsmisser, familieliv, depression, religion, udstødelse, styrke og mod.