Det, der er vigtigt

Minimalisme og den nye nøjsomhed

Da jeg var barn, var der mange, der grinede lidt af min søde farmor, Annie, fordi hun var så sparsommelig. Nøjsom, ja nærmest lidt nærig. Sådan blev hun opfattet. 

Når hun lavede filterkaffe, gemte hun kaffefilteret med den våde kaffe i, for kaffen kunne da godt genbruges. Hårvask foregik højst en-to gange om måneden. (Det var før det blev moderne med selvrensende hår). Fik hun en æske chokolade forærende, blev den langt ind i et skab og givet videre ved passende lejlighed. Der blev med andre ord ikke ruttet med pengene. Til gengæld havde hun tid, masser af tid - også til sine mange børnebørn. 

Som barn syntes jeg, at det var lidt små pinligt, at  min farmor var så påholdende.  I dag kan jeg godt se fidusen i farmor-tricket. Min farmor led ingen nød og hun havde en plan: Hun ville have ro og hun ville have tid til at være sammen med familien, og fordi hun traf nogle klare, bevidste valg blandt andet i forhold til familiens økonomi, så fik hun det liv, hun drømte om. 

Selv om jeg ikke gider drikke halvdårlig, tynd kaffe, bare fordi det er billigt, så kan jeg godt se, at min farmor  havde fat i den lange ende. Hun gik efter det, der var vigtigt for hende - og hun fik det.

D. 20. januar får Kulturium Salonen besøg af forfatter, jurist og minimalisme-blogger Jane Ibsen Piper. Hun er en moderne kvinde, der er optaget af bæredygtighed og klimaforandringer, overforbrug, nøjsomhed og DIY. Siden hun i 2014 udviklede et spontant købestop har hun syet og strikket alt sit eget tøj. Senere ændrede købestoppet sig til, at hun kun  købte ganske få nye ting og resten som genbrug, når det overhovedet var muligt. Målet er at bruge pengene der, hvor de giver maximal glæde. For min farmor var det noget med god tid og børnebørn. For Jane Ibsen Piper vil det sige på aktive ferier, sushi og garn!

Vil du se hendes udforskning af et liv med et mere bevidst og  bæredygtigt forbrug på kan du følge Jane Ibsen Piper på hendes blog, og følge hendes Facebookgruppe 'Minimalisme og købestop.

Man kan også læse hendes bog Den lille guide til minimalisme, eller lytte til hendes podcast Minimalisme & ... En podcast om det gode liv med færre ting på Apple Podcasts


Meld dig til Kulturium Salonens arrangement Overskud: Få mere for mindre