Danmarks vildeste bålhistorie er fundet

Af Anonym (ikke efterprøvet)
15.10.20
”Her lå vi så i mørket omkring bålet. De voksne havde givet os lov til at sove herude under stjernehimlen...”

Det var den sidste aften på lejrturen. Vi lå i vores soveposer omkring det knitrende bål. Solen var gået ned, og mørket sluttede tæt omkring os. Jeg vidste, der var granskov hele vejen omkring bålpladsen, men jeg kunne ikke skelne træerne i mørket. Jeg så rundt på mine kammerater, som alle stirrede ind i de dansende flammer. Vi var trætte efter en lang dag fyldt med aktiviteter, men vi nægtede at give efter for trætheden.

Sådan lyder en lille bid af den nykårede vinder af Danmarks vildeste bålhistorie. Hele scenen kunne meget vel være opskriften på den helt rigtige bålaften med både bålsang, snobrød og en god bålhistorie.

For at give flere danskere lysten til at genoplive den gode bålhistorie, iværksatte landets biblioteker sammen med Danmarks Biblioteksforening en konkurrence, hvor Danmarks vildeste bålhistorie skulle findes. Alle fra 12 år og opefter kunne indsende deres bud på den vildeste bålhistorie, og herefter var det op til et dommerpanel at kåre vinderen.

Hvad er en god bålhistorie?

Inden vi løfter sløret for, hvem vinderen er, skal vi dykke lidt ned i, hvilke kriterier, dommerpanelet mener, er vigtige for at være en god bålhistorie.

Rasmus Kolbe AKA Lakserytteren er en del af dommerpanelet, og noget af det han lægger vægt på, er at holde historien simpel, og at fortælleren giver den hele armen med en masse energi i fortællingen. ”En bålhistorie skal være simpel - ikke med for mange figurer og fortællinger, så man bliver forvirret. Den må godt være lidt uhyggelig synes jeg, men vigtigst af alt, så skal den fortælles godt. Med masser af energi, stemning og lydeffekter.” 

Direktør for Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen er også med i dommerpanelet. Hans vurdering af en god bålhistorie er, ”en historie, man bare ikke kan lade være med at lytte til, mens man kigger ind i flammerne og i de andres øjne.

Sidste del af dommerpanelets trio er forfatter Sarah Engell, som også sætter pris på en god fortællerstemme og en historie, som er skrevet godt. ”Den skal være medrivende og vække følelser. Om den er sjov, uhyggelig eller romantisk er ikke så vigtigt, bare jeg kan mærke den. I mange tilfælde er det sproget, der trækker mig ind i en fortælling, så en bålhistorie kan også blive god i kraft af en interessant fortællestemme, et fængende sprog eller en original opbygning.

Vinderen er…

Godt 100 bålhistorier blev indsendt, så der var nok om buddet, men lad os nu komme til det, det hele handler om. Vinderen af Danmarks vildeste bålhistorie er…(trommehvirvel)

EN MAGISK NAT VED BÅLET SKREVET AF HELLE DIANA BRUUN

Dommerpanelets begrundelse

”En sød og skøn historie, der minder om et moderne eventyr, der tager os med en tur i dyrenes verden. Historien har et fedt tvist, da egernet kommer på banen, og vi tænker, at mindre børn vil elske at få den fortalt. Også interessant at karaktererne udvikler sig lidt undervejs, og bevæger sig fra i starten at føle sig lidt fremmedgjorte overfor at bruge naturen til at ende med at forholde sig aktivt til naturen og opleve den som værende en del af sig selv.”

Forfatteren Helle Diana Bruun fortæller selv, at hun har fundet inspiration til historien fra hendes 8-årige datter, men også fra hendes fantastiske sommerlejre, da hun som barn var ulveunge hos KFUM-spejderne. Det er første gang, hun har deltaget i en skrivekonkurrence, men med dette skulderklap giver det hende bestemt endnu mere blod på tanden for at fortsætte med at skrive og dele hendes skriverier med andre.

Læs vinderhistorien eller få Lakserytteren til det

Du startede ud med at læse et kort uddrag af vinderhistorien, og er du blevet nysgerrig, kan du læse hele historien på baalhistorier.dk eller du kan lytte til oplæsning af historien ved Rasmus Kolbe aka Lakserytteren i videoen herunder.

 

Læs bålhistorier på eReolen

Hvis du har fået lyst til at lave din egen bålaften, kan vi hjælpe dig godt på vej - i hvert fald hvad bålhistorierne angår. Vi har nemlig ud fra de knap 100 indsendte bålhistorier udvalgt de 10 bedste, som er blevet udgivet på eReolen i én samlet publikation. Du kan læse de 10 historier ved at logge dig ind på eReolen med dit bibliotekslogin. 

Så tænd op i bålet, rist en skumfidus og læs 10 gode bålhistorier. Herefter kan I måske fortsætte med jeres egne gode bålhistorier. Rigtig god fornøjelse.

”Danmarks vildeste bålhistorie” er en konkurrence udskrevet i forbindelse med kampagnen 'Vores natur'. Bibliotekerne står sammen med Danmarks Biblioteksforening bag konkurrencen.

Materialer