Chokolade – smag, kultur og historie – alt i én og samme pakke

Øverst oppe på min køkkenhylde, der hvor jeg lægger alt det fornuftige og nødvendige som lapper liv og sjæl sammen, der ligger den. My guilty pleasure. My partner in crime. Chokoladen. Lige nu ligger der 3 forskellige slags plader: Den mørke med 85 procent kakao, én med pebermynte og én med orangecrunch

Sammen med andre livsnødvendige ting så som batterier, elastikker, tape, plaster og tændstikker er chokoladen med til at fortælle historien om mit liv - og mig. For jeg kan nemlig godt lide chokolade. Jeg kan lide al slags chokolade, jeg er ikke den mindste smule chauvinistisk i den henseende. Chokolade kan være dyr. Billig. Indpakket i glitrende påskegult eller æstetisk butiks-chic. Jeg er ligeglad, jeg elsker chokolade!
Som Bob Marley (måske) engang har sunget: “No Chocolate - no life”.

Et opslag på Wikipedia afslører at ”Chokolade er et nydelsesmiddel, der består af kakaopulver, kakaosmør og sukker. Sojalecitin tilsættes som emulgator. Chokolade er meget næringsrig og velsmagende, og den har en opkvikkende og stimulerende virkning”.
Så langt så godt. Men hvad er det, der gør chokolade så fascinerende? Hvordan har det mørke og smagfulde næringsmiddel fundet sin vej ind i så mange menneskers tilværelse?

Dét og meget mere kan du få svar på, når Biblioteksklubben Salonen onsdag den 25. april 2018 kl. 19-21 inviterer til et foredrag med dr.phil Annette Hoff (f. 1955), seniorforsker i Den Gamle By, hvor hun forsker i nydelsesmidlernes historie i Danmark.
Med afsæt i bogen ’Den Danske Chokoladehistorie’ vil vi høre om danskernes brug af chokolade – fra 1700-årenes luksusdrik og frem til nutidens Yankie-barer og gourmetchokolade.                                                                         

/Wenche

Chokolade
09.04.18