Hanne fra Ishøj vandt novellekonkurrencen

Af Anonym (ikke efterprøvet)
11.10.16
I lørdags blev vinderne i Vestegnens Kulturuges novellekonkurrence kåret og hædret på Taastrup Bibliotek. Hanne Deleuran Kronqvist fra Ishøj vandt førstepladsen for voksne.

Borgmester Michael Ziegler uddelte præmier og ros til de dygtige skribenter, og deltagere og publikum stod pakket som bøger på reoler, da kåringen af Vestegnens Kulturuges novelle-konkurrence foregik i et hjørne af Taastrup Bibliotek lørdag middag.

At læse er at leve

De tre bedste i kategorien 12-17 år og voksne over 18 år havde taget deres familier med, og der var spænding og glad forventning i luften, inden bibliotekschef Tine Brings Brock fra Høje-Taastrup Kommunes biblioteker bød velkommen:

”H.C. Andersen skrev, at ’at rejse er at leve’. Han havde ret, men jeg vil også sige, at ’at læse er at leve’, fordi de skrevne historier klæder os på til at kunne stå stærkt i livet. Vi inviteres indenfor i fiktive personers tanker og handlinger, og det sætter gang i vore egne overvejelser og forståelse for det, der optager teksternes personer, det de tænker, og det de gør”, sagde Tine Brings Brock, inden hun overlod stafetten til Høje-Taastrup Kommunes borgmester Michael Ziegler.

”Smil, tårer, latter og medfølelse. Alle følelser er i spil i de fine noveller, som vi har modtaget. Der kom seks noveller til ungekategorien og 13 til voksenkategorien. Det har været meget svært at udpege vinderne i begge kategorier, for niveauet har været utroligt højt”, sagde borgmesteren, der sammen med Teater Vestvoldens direktør Stephan Pollner, kunstfaglig chef på Arken, Stine Høholt, børnebogsforfatter Kristina Aamand, kunstner Thomas Dambo (manden bag de fem ukendte kæmper) og Ishøj Kulturcafé og bibliotekschef Marie Herborn udgjorde fagjuryen.

Alle følelser er i spil

Borgmesteren kaldte de seks vindernoveller for tematisk følelsesladede og knugende i deres fremstilling:

”Ordene springer frem på den indre film, og som læser rammes man af de stramme historier om svigt, håbløshed, livets afslutning og de knuste drømme”.

Trods de meget forskellige noveller om alt lige fra den første kærlighed, over incest til afslutningen på et langt liv, var novellerne skrevet ud fra ét tema. Skribenterne skulle forholde sig til Vestegnens Kulturuges tema ”På den anden side”, og novellen skulle indeholde et stednavn fra Vestegnen.

Og vinderen er ...

Først blev 3. pladsen i Ungekategorien kåret, så blev 2. pladsen kåret ... og først til aller allersidst kunne borgmesteren afsløre, at førstepræmien i kategorien for voksne gik til Hanne Deleuran Kronqvist fra Ishøj for novellen ”Mobil til himlen”. Og forfatteren blev ikke alene overrasket, da hun forstod at HUN havde vundet, hun gik også fik i gang med en lille sejrs- og glædesdans mellem reolerne:

”Jeg havde slet ikke regnet med at komme så lang. Jeg kan nemlig godt være lidt selvkritisk. Men pengene lander på et tørt sted, for jeg har lige tilmeldt mig et skrivekursus!”, fortalte den lykkelige vinder, der smilede op til begge ører og havde medbragt sin mand, datter og barnebarn til præmieoverrækkelse. Hun modtog et gavekort på 1500 kr. til et skrivekursus, et årskort til ARKEN Museum for Moderne Kunst samt forskellige sponserede billetter til kunst og kultur Vestegnen ligesom de andre vindere af enten en 1., 2. eller 3. plads i de to kategorier.

I indstillingen hed det bl.a. om vindernovellen "Mobil til himlen":

”Denne velskrevne novelle skildrer med både humor og rørende poesi, at legebarnet i os alle ikke har nogen alder. Et flot bevis på, at der, hvor livet synes allermest trist og gråt, er der håb, hvis vi selv rækker ud”.

Vindere i voksenkategorien:

1. Hanne Deleuran Kronqvist, Ishøj: Mobil til himlen
2. Oliver Moesgaard, Hvidovre: Friheden
3. Maiken Kjær Svare, Taastrup: På den anden side af midnat

Vindere i ungekategorien:

1. Mille Vinter, Vallensbæk: Caroline
2. Rasmus Kroghede Hansen, Vallenbæk: Man er langt fra udødelig
3. Selma Grønlund Andersen, Hvidovre: Vi glemte hende i fortiden

Tekst og foto: Journalist Annette Forsberg de los Reyes, Taastrup