Sikker (jule)handel på nettet

Handler du sikkert på nettet? Vi har samlet gode råd og ekurser om hvordan du handler sikkert på nettet både til Black Friday, men også når alle julegaverne skal købes.

Nethandel er både nemt og bekvemt. Udvalget er stort, prisniveauet generelt attraktivt og som udgangspunkt virker det problemfrit at foretage sine indkøb på nettet. Der kan dog være god grund til at kigge netbutikkerne nærmere efter i sømmene. Der kommer stadig flere til, og det kan være svært at gennemskue leveringstid, pristillæg, fortrydelsesret, m.v. og det er ikke alle internetbutikker, der er lige pålidelige.

4 råd: Sådan kan du undgå at blive snydt

1: Gå kritisk til mails, du får tilsendt op til Black Friday. Er mailen dårligt oversat til dansk eller ser afsenderadressen mystisk ud, skal du undgå at klikke på links i mailen.

2: Tast adressen på den internetbutik, du ønsker at handle hos, direkte i din browser i stedet for at søge efter tilbud på søgemaskiner som Google.

3: Undersøg om internetbutikken har et kontaktnummer og en adresse på deres "om os"-side. Hvis du handler på sider, der udgiver sig for at være danske, skal du kigge efter det 8-cifrede CVR-nummer og et e-mærke, der garanterer danske forbrugere sikker nethandel.

4: Tjek om der er et hængelås-ikon, når du skal betale. Ikonet betyder, at betalingen kører med godkendt krypteret kommunikation.

Kilde: Rådet for Digital Sikkerhed og Digitaliseringsstyrelsen

Læs mere på DR.dk i artiklen: Sikkerhedseksperter advarer: 'Black Friday er fluepapir for it-kriminelle'

Gode råd til sikker handel på nettet med eKurser.nu

Bibliotekernes kursusportal; eKurser.nu, har lavet en række små kurser, der giver gode råd til sikker handel på nettet. Er det f.eks. første gang du skal prøve at handle med dit kreditkort på nettet, kan det sagtens være en udfordring. Hvordan foregår en sikker betaling? Hvor tastes hvad? Hvad er en kontrolkode? Osv.. De spørgsmål kan du bl.a. finde svaret på i et kursus omkring betaling med kreditkort på nettet.

De forskellige kurser giver et overskueligt overblik over en række ’tjekpunkter’, der kan bruges som rettesnor for at handle sikkert på nettet. Der gives bl.a. råd omkring at tjekke oplysninger på virksomheden bag hjemmesiden. At man skal undersøge betingelserne for fortrydelses- og returret og naturligvis sikre sig, at selve betalingsdelen foregår via en sikker server. 

Her finder du også et kursus omhandlende Trustpilot – en brugergenereret tjeneste – som består af et utal af anmeldelser af diverse internetbutikker. På Trustpilot kan du få en anden brugers vurdering af en given netbutik, inden du begynder din nethandel. 

Betaling med kreditkort når du handler på nettet

Betaling ved køb på nettet

 

Kan julegaven byttes?

Kan julegaven byttes?

 

Sådan handler du trygt på nettet i EU

Sådan handler du trygt på nettet i EU

 

Trustpilot

Trustpilot

Sikker nethandel
29.11.19