Sådan taler du med dit barn om konflikten i Ukraine

Uvidenhed skaber frygt. Det gør sig også gældende for børn.

Læs videre her, hvis du har brug for inspiration til, hvordan du snakker med dit barn om krigen i Ukraine.

Er dit barn bekymret og bange fordi det hører om krig og flygtninge? Red Barnet har lavet en guide til hvordan du taler med dit barn om konflikten.

Fakta kilder om krigen i Ukraine til de større børn

Ultranyt
Ultranyt kan noget med nyhedsformidling for de 9 til 14 årige fortalt i et sprog som de forstår. Det bliver ikke lagt så mange fingre imellem, mens børns vinkler er tænkt ind på bedste vis. I den udsendelse vi linker til, bliver man blandt andet bliver klogere på Putin, og så svarer Mette Frederiksens på spørgsmål om krigen i Ukraine og hvad det betyder for Danmark. 

Oleg og krigen 
Dette er en dokumentarfilm om 10 årige Oleg der bor i det krigshærgede Øst-Ukraine sammen med sin bedstemor. Han bliver der fordi hans bedstemor er der og så går han på eventyr med sin mindre fætter Yarik og drengen Kostia. Stærk handling, smukt filmet og højaktuel, - behøver vist ikke at skrive mere. Anbefales til børn omkring de 10 og opefter.

Krig og fred
“Krig og fred” er en klog lille filosofisk fagbog som gennemgår hvad krig og fred er. Den kan læses for børn fra 6 år og opefter. 

Børneavisen
I denne uges udgave af Børneavisen er der både et interview med statsministeren og flere artikler om Ukraine og Rusland. Avisen er gratis i denne uge, fordi redaktionen mener, at alle børn skal have mulighed for at kunne sætte sig ind i Ruslands angreb på Ukraine

Faktalink
Her finder du både de nyeste opdateringer om hvad der sker i Ukraine og grundigt undersøgt stof om Ukraines historie. For at læse artikler i Faktalink skal du bruge dit bibliotekslogin.

Billedbøger og film til de mindste

For vores helt små børn kan billedbøger give svar på mange af de spørgsmål, der helt naturligt rejser sig, når de på sidelinjen hører om krigen. Fiktionen kan bidrage med en distance, der er tryg, men som alligevel fortæller om at være bange, miste og flygte. Den kan også give håb. 

Mig og min familie
Kortfilm om Ronjas hvis far er soldat og skal i krig. En Simpel og ligetil historie, om at sige farvel til, vente på og hente sin soldaterfar. Anbefales fra 3 år og opefter.

Krig og kage
Denne kortfilm handler om en konge i et udtørret land, som leder efter mad til landets beboere.  Landet ved siden af er proppet med kager men vil ikke dele. Filmen anbefales fra 3 år og opefter.  

Trylleblik
En af de fineste nye billedbogsudgivelser overhovedet. Bogen handler om en pige hvis familie er på flugt. Undervejs viser bedstemoderen pigen hvordan man kan bruge trylleblik på verden. Kan læses fra 6 år og opefter. 

Bjørne fra Sicilien
Bjørne fra Sicilien” er en litterær klassiker som første gang udkom i 1945. Bjørnene sulter og kommer ned fra bjerget til dalen for at finde mad. Storhertugen af Sicilien møder dem med våben og der opstår en anderledes, tragikomisk historie, hvor alt ender godt til sidst. Bogen er filmatiseret og kan streames på Filmstriben. Anbefales for børn over 7 år.

Film og Skønlitteratur til de større børn

Havpaladset
Noor må efterlade sin mor og ene bror i Syrien mens de andre flygter til Danmark. Lillesøsteren mister de til havet under flugten. Noor lever et normalt hverdagsliv om dagen, men om natten får hun superkræfter og bygger et palads på havets bund til de druknede. Bogen er rigt illustreret og er velegnet til højtlæsning, men den findes også som lydbog på eReolen. Fra 10 år 

Over muren
Denne illustrerede roman handler om Israel-Palæstinakonflikten, men splittelsen mellem mennesker er den samme i alle konflikter. Stærk bog om at være barn i en konflikt og stadig finde håb. Fra 9 år som højtlæsning

Fyrtøjet
En episk historie om en soldat der bliver såret under en krig, snyder døden og flygter ind i den mørke mystiske skov og finder kærligheden. Fra 12 år og opefter.

Far, fare krigsmand
Denne roman handler om at have en far i krig, om mobning og uventet venskab. Har et gevær et hjerte og kommer hans far hjem igen? Anbefales fra 11 år.

Steder, veje, biler, både
Danske Rosa flygter med sin familie gennem et krigshærget Europa til Libanon. Særlig handler denne roman om den lange farlige rejse til fods, med biler og i både og hvordan Rosas liv forandrer sig. Anbefales fra 11 år.

Dødens øjeblik
Dødens øjeblik handler om at være soldat i den Spanske Borgerkrig. Fokus er ikke på blod, død og ødelæggelse men på angsten, sammenholdet mellem soldaterne og den rolle hver enkelt spiller i en fascistisk krig. Anbefales fra 12 år.

De afghanske sønner
Vinder af Nordisk Råds børne og ungdomslitteraturpris og handler om en ung kvinde der arbejder på et asylcenter for uledsagede flygtningebørn, hvor hun har vagten hos tre unge drenge fra Afghanistan.  Læs eller hør den! Fra 14 år og opefter.

Mere inspiration til læsning om krig, flygtninge, angst og bekymring