Mindre ulighed - verdensmål 10

Den største faktor for vores levestandard er, hvem vi bliver født af

Hvad går verdensmål 10 ud på?

Det tiende Verdensmål handler om at mindske den økonomiske ulighed mellem mennesker og lande.

I Danmark er der en relativt mindre forskel på dem, der tjener mest og dem, der tjener mindst, i forhold til resten af verden.
I den seneste opgørelse fra OECD over verdens mest lige lande i forhold til indkomst ligger Danmark på en syvendeplads.
På verdensplan er der meget at arbejde for, for uligheden er ekstrem og desværre også stigende.

Ulighed hæmmer økonoomisk vækst og udvikling
Der kommer langsomt mere fokus på, at den ekstreme ulighed skal bekæmpes. Det skyldes blandt andet, at ekstrem ulighed hæmmer økonomisk vækst og udvikling, og at ulighed kan føre til politisk uro. 

Konkret skal kampen mod ulighed måles på, at indkomsten for de fattigste 40% af hvert lands befolkning skal stige hurtigere end gennemsnittet.

Desværre har nedlukninger og nedgang i verdensøkonomien som følge af corona-pandemien forårsaget stigende ulighed mellem landene. Det fremgår af FNs seneste verdensmålsrapport fra 2022. 

Den vigtigste faktor for det enkelte menneskes levestandard er kort sagt, hvor det bliver født og af hvem

Selvom Danmark er et af verdens mest lige lande, så vokser nogle danske børn stadig op i familier, hvor de ikke kan få hjælp til lektier, eller hvor der ikke er råd til at gå til fritidsaktiviteter. Det kan have betydning for de muligheder, som børnene får senere i livet. 

Ifølge tal fra 2020 er det kun syv procent af dem, der vokser op i en familie fra den laveste indkomstklasse, der som voksne ender i den højeste indkomstklasse. Modsat er 22 procent af dem, der vokser op i en familie i den højeste indkomstklasse, også selv i den samme klasse, når de bliver voksne.

Ligesom i resten af verden er uligheden også stigende i Danmark.
De seneste tal fra Danmarks statistik viser den størst målte ulighed i danskernes indkomst siden 1987.
Dette skyldes hovedsageligt en stor stigning i formueindkomsterne, dvs. indtægter fra renter og aktieudbytter af en persons eller en families formue. 

 

Hvad kan du selv gøre?

Vejen til mindre ulighed i Danmark og på verdensplan er i høj grad en politisk proces.
De organisationer og fagforbund, der arbejder for at bekæmpe ulighed arbejder primært for at påvirke den politiske dagsorden.
Derfor er en væsentlig del af det, du selv kan gøre, at støtte de politikere og organisationer, som har mindre ulighed som del af deres politiske dagorden.

Derudover hjælper det at blive mere bevidst om, hvordan du bruger dine penge og at undgå kun at støtte de virksomheder, der i forvejen har mest.      

Du kan også:

  • Bekæmpe skattely: Undgå fx pensionskasser, der investerer deres medlemmers opsparing hos selskaber, der benytter sig af skattely 
  • Donere penge til organisationer, der bekæmper ulighed i verden
  • Købe fairtrade-produkter for at støtte bæredygtige handelssystemer, der sikrer, at de ansatte bliver lønnet ordentligt
  • Dele dine kompetencer med dem, der har brug hjælp, f.eks. gennem de mange it-cafeer eller lektiecafeer, der findes på landets biblioteker  
  • Udgå at støtte virksomheder, der bidrager til social dumping
  • Sponsorere et barn i det globale syd, så barnet får adgang til mad, uddannelse og sundhed

Læs meget mere om verdensmål 10 på Verdens Bedste Nyheders hjemmeside

15.03.23