Servicedeklaration angående reservering af materialer

Servicedeklarationen har til formål at præsentere den service og det kvalitetsniveau, som brugerne kan forvente af Kulturium Bibliotek. Kulturium Bibliotek deltager i det nationale lånesamarbejde mellem biblioteker i Danmark.

Hvordan låner jeg fra andre biblioteker?

Du kan låne bøger, musik, film og spil mv. fra alle landets biblioteker gennem Bibliotek.dk og få det leveret til Kulturium Bibliotek. Har vi materialet men det er udlånt hos os, kan vi undersøge, om det findes på hylden på et andet bibliotek, hvis du gør os opmærksom på det. 

Leveringstiden er normalt en 4-5 dage, hvis det er uproblematisk at fremskaffe materialet. Men det kan tage et par uger eller måneder, hvis materialet er udlånt ”over hele landet”, eller hvis det skal skaffes fra oversøiske biblioteker. Det er derfor vigtigt, at du oplyser din sidste interessedato ved bestilling. 

Hvor lang tid kan jeg låne et fjernlån?

Et fjernlån har samme lånetid som et lignende materiale på Kulturium Bibliotek. Det långivende bibliotek bestemmer dog vilkårene for benyttelse. Dette gælder f.eks. om en bog må hjemlånes eller kun benyttes på Kulturium Bibliotek.

Kan jeg forny et fjernlån?

Ja det kan du. Alle lån kan fornys fra 7 dage før de skal afleveres. Lån kan ikke fornys, hvis der er reserveringer på eller det er fornyet mere end 3 gange.  Dette kan du gøre via app’en Biblioteket, på Kulturium Biblioteks selvbetjeningsautomater og på hjemmesiden ishojbib.dk. 

Hvor skal jeg aflevere mit fjernlån?

Et fjernlån, som er lånt via Kulturium Bibliotek, skal du altid aflevere på Kulturium Bibliotek.

Kan jeg aflevere bøger, lånt I andre kommuner, end Ishøj?

Du kan bede personalet på Kulturium Bibliotek om at sende materialet til aflevering for dig.
Det fremgår af Kulturstyrelsens udtalelse herom, at:

"Det skal understreges, at denne eventuelle aflevering sker på borgerens eget ansvar, hvilket indebærer, at låneren har ansvaret for materialet indtil det er modtaget hos det långivende bibliotek."

Det betyder at hvis materialet bliver væk undervejs til et andet bibliotek, er du ansvarlig og skal erstatte det. Du skal også være opmærksom på, at afleveringen først tæller fra at bogen ankommer til det andet biblioteket, hvilket normalt tager 2-3 hverdage, men i enkelte tilfælde kan tage op til en uge. Du skal gøre personalet opmærksom på hvilket bibliotek du har lånt materialet fra, da det kan være et fjernlån, det andet bibliotek har foretaget for dig.

Angående reserveringer på Kulturium Biblioteks egen materialer

Jeg havde reserveret en bog, og nu er den blevet lånt ud til en anden

Ja, det kan godt forekomme. Hvis du reserverer en bog derhjemmefra, og en anden låner kommer på biblioteket og tager den, før personalet har ekspederet din bestilling, så får den anden låner den. 

Jeg skal på ferie, og når derfor ikke at hente den længe ventede nye krimi. Hvad gør jeg?

Under Brugerprofil, når du er logget ind, kan du sætte dine reserveringer på pause i en periode. Det vil betyde, at ingen af dine reserveringer bliver opfyldt i denne periode, men at du beholder din plads i reserveringskøen.
Dette gælder ikke hvis materialet er bestilt fra et andet bibliotek.