Sommertid er læsetid

Nogle af mine største læseoplevelser har jeg haft, når jeg mindst ventede det. Tit på rejser og næsten altid i ferier.

Da jeg var barn i 1970’erne stod den på bilferier til Norge og Sverige. Mine forældre slog bagsæderne ned i deres gamle, røde folkevogn og min lillebror og jeg lå bag i bilen mellem blomstrede vattæpper og dyner og læste og læste. Jeg husker endnu den sommer, hvor vi var i Småland og jeg læste Alle vi børn i Bulderby af Astrid Lindgren. Det var som at køre rundt inde i bogen.  

Det giver en ekstra dimension til rejsen, at læse om det sted, man er. Da jeg mange år senere var i Istanbul, gik byen tynd, besøgte Den blå moské og var ude at sejle på Bosperus-strædet, var det med Orhan Pamuks fremragende roman Istanbul ved hånden. Hvor Turen går til Tyrkiet var en handy faktabog at have med i rejserygsækken, så var det Pamuks intense erindringsroman, der åbnede byens sjæl og historie for mig.  

En anden særlig læseoplevelse havde jeg på en tur med mine forældre til  charterbyen Sharm el-Sheikh i Egypten. Det var hyggeligt at være sammen med familien, ja, men derudover husker jeg bedst lyden af dårlig disko, der bragede gennem hotellets mure til langt ud på natten og en tæt kødrand af gadesælgere, der passede os op hvor vi end gik og stod. Heldigvis havde jeg taget Stieg Larssons Millenium-trilogi med. Tre tykke og tunge bøger, der fyldte det meste af en halv kuffert, men som vi alle blev vildt optaget af at læse. Det meste af ferien blev derfor tilbragt i skyggen med næsen i en bog, og det var fantastisk at kunne dele de stærke læseoplevelser undervejs. 

For mange år siden rejste jeg alene rundt på Cuba, fordi jeg skulle skrive en række artikler om nogle fair trade-kaffeplantager. Jeg savnede i den grad underholdning og adspredelse. Det var før ebøgernes tid. Heldigvis havde jeg taget én bog med. En antologi med amerikanske noveller. Jeg læste og jeg læste og så læste jeg forfra.  Jeg stødte på mange nye forfattere,  blandt andet Loorie Moore, som i dag er på min personlige top tre over yndlingsforfattere. Med en vild blanding af humor og dyb alvor skriver Lorrie Moore underholdende og rørende om vores alle sammens almindelige og dog helt ualmindelige liv. På dansk er der udkommet et udvalg af Lorrie Moores noveller under titlen Ligesom livet. 

Denne sommer skal jeg med familien i sommerhus i tre uger, og jeg er allerede begyndt at pakke. Pakke bøger, forstås, og jeg synes jeg gjorde et super kup her til morgen, hvor jeg i bibliotekets Bogsalg faldt over Kim Leines meget roste og meget læste roman Profeterne i Evighedsfjorden til bare 15 kr. Bogen er godt nok virkelig slidt (det er derfor biblioteket har kasseret den), men historien er jo den samme, og jeg glæder mig. 
Kim Leine har i øvrigt lige udgivet Rød mand/Sort mand, der er en efterfølger til Profeterne i Evighedsfjorden. Der er allerede mange reserveringer på bogen, men så er det jo heldigt, at man kan høre den som lydbog på eReolen.   

Jeg skal også have læst Leonora Christina Skovs erindringsroman Den der lever stille, der udkom under stor bevågenhed her i foråret. Det er - har jeg ladet mig fortælle - en stærk og sårbar fortælling om at vokse op med en mor, der ikke kan elske sit eneste barn, Leonora Christina Skov. En mor som helt slår hånden af sin datter, da hun springer ud som lesbisk. 

Foreløbig sidste bog på min liste er en genlæsning af Leonora Christina Ulfeldts klassiker Jammersminde. Leonora Christina Skov – der som barn kun hed Christina til fornavn - har i interview fortalt, at hun som ung var optaget af Leonora Christina Ulfeldts liv og skæbne, og at hun tilføjede navnet Leonora, da hun var i begyndelsen af 20’erne. Jeg tror, det vil være interessant at læse to Leonora Christinaers erindringersbøger parallelt. Begge kvinder har levet dramatiske, udfordrende liv og begge kvinder har brugt det at skrive som en måde at finde nye veje i livet på. 

Det skal nok blive en god sommer.  

/Anne

Kulturium Ishøj Biblioteks litteraturformidlere Marianne Träff og Thomas Tiedje præsenterer hver især deres bud på gode, spændende, rørende og oplysende bøger indenfor skøn- og faglitteratur til sommeren 2018 lørdag d. 11 juni kl. 11-13 i byhaven.

Materialer