Rock og ragnarok i Roskilde

Biblioteksklubben Salonen tager på sommerekskursion til Museum Ragnarock - Museet for pop, rock og ungdomskultur i Roskilde

Jeg er barn af halvfjerdserne, jeg var indadvendt teenager i de kuldslåede firsere, men i halvfemserne smed jeg bedstefar jakken og eyelineren og sprang for alvor ud i min ungdom og det årti, der kom til at definere en stor del af mit voksne liv. Her var der kult, kitsch og B-film, her fik jeg ironi og sarkasme ind med dåsebajerne i Nørrebro-hyblet til duften af petroleum og den kølige vind fra de utætte vinduer, og her lyttede vi musik i timevis - til indie, grunge og techno. Musikken blev den stærkeste kraft, det der definerede vores identitet og eksistens.

Og så tog vi på Roskilde Festival. Well, nogle flere gange end jeg. En hel generation fik et forhold til smatten, musikken, rusen, samværet, ekstasen og den orange følelse - til den spæde morgens fugtige teltdug, dåsemakrel og støvede stier. Vi var der da Nirvana spredte duften af ungdommens ånd, da Björk kaldte englene ned på jorden og Springsteen forenede folket. Og nogle af os kommer der stadig. 
 
Alt dette og mere til kan man (gen)opleve på Museum Ragnarock - Museet for pop, rock og ungdomskultur i Roskilde, vi besøger med Biblioteksklubben Salonen d. 14. juni (OBS! Der er for længst udsolgt til denne ekskursion). Det ligner en legoklods og ligger på Rabalderstræde(!) i Musicon-kvarteret, og er et nyt nationalt, kulturhistorisk samtidsmuseum med fokus på musik og ungdomskultur. Ragnarock formidler ungdomskulturens udvikling fortalt gennem rockens og poppens lyd, billeder og symboler. Om hvordan unge med musikken har flyttet grænser og påvirket samfundet gennem danseformer, forbrug, politiske holdninger, stiludtryk og ny teknologi. Det handler om os, når vi lytter til musik, danser, kæmper, skaber og dyrker idoler - fra Four Jacks til Nik & Jay.

/Thomas