Om dette arrangement

Bibliotek
Tid
17:00 - 19:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Danmark
-nothing-
Biblioteksklubben Salonen

Biblioteksklubben Salonen: Sømagt - Vandretur på Holmen, Sælen og Mastekranen

29.08.17
Salonen inviterer på en tur rundt på Holmen, hvor du får mulighed for at komme ombord på Sælen og en tur op i Mastekranen.

BEMÆRK: TUREN ER OVERTEGNET OG MED VENTELISTE

Salonen inviterer på en sand ”3 i 1´er” hvor vi på samme aften både skal en tur rundt på Holmen, får mulighed for at komme ombord på Sælen og en tur op i Mastekranen. Holmen er et af Københavns mest unikke historiske områder. Her blander det gamle sig med det nye, og til sammen fortæller området 300 års dansk flådehistorie i København

Ubåden Sælen
I 2004 blev Sælen, den sidste danske ubåd, taget ud af tjeneste, og Danmark har ikke længere noget ubådsvåben. Baggrunden var en omprioritering af forsvarets ressourcer.
Sælen er lige over 47 meter lang og vejer godt 500 ton. I 1985 indkøbte Danmark 4 norske ubåde som erstatning for de ældre danskbyggede ubåde.  De fire ubåde blev købt for 20 millioner kroner stykket. Men det var kun de tre af bådene – Sælen, Tumleren og Springeren, der skulle bruges i den danske flåde, den sidste båd var kun til reservedele.

Mastekranen
Selve kranen er bygget i 1749 af meget svært tømmer. Arkitekten var Philip de Lange, som i sin levetid nåede at bygge en del bygninger for flåden, hvoraf mange stadig findes i dag. Kranen er i dag sammen med Fregatten Jylland et af de meget få overlevende vidnesbyrd om de mesterlige konstruktionsprincipper, som Holmens ”tømmermænd” beherskede.


Kranen fungerede på en tid, hvor man ikke rådede over moderne motorkraft. Derfor klarede man sig med ”hånd og magt”. På hver side af kranen var der opstillet et par gangspil, hvor Holmens mandskab med de bare næver drev kranspillet rundt.

Tilmelding
Gratis adgang – du betaler selv egen billet til transport.
Tilmelding til salonen@ishoj.dk. Der er plads til 30 personer inkl. biblioteksklubbens værter.
Mødested: Henrik Gerners Plads, Nyholm, 1439 København K.